PLJAČKA DECENIJE: Fantomi ojadili "Telenor", Agenciju za kontrolu letenja i "S lizing"

Koristeći falsifikovane sudske presude o prinudnoj naplati, nepoznati počinioci uspeli su da sa računa tri kompanije skinu oko milion evra

  • 6

Organizovana grupa prevaranata skinula je skoro milion evra sa računa Agencije za kontrolu letenja, kao i kompanija "Telenor" i "S lizing". Način prevare identičan je u sva tri slučaja: prevaranti su koristili falsifikovane sudske presude za prinudnu naplatu.

Kako pišu dnevni listovi "Blic" i "Naše novine", sistem prevare organizovan je na sledeći način: grupa ljudi uspela je da izradi falsifikovanu sudsku presudu o prinudnoj naplati. Kada su nabavljena sva neophodna dokumenta, presuda je poslata na izvršenje u Kragujevac, gde je izmešteno posebno odeljenje Narodne banke Srbije za prinudnu naplatu, u koje se slivaju ovakve presude iz sele Srbije. Uz presude su stigli i nalozi za izvršenje, koji su, u sva tri slučaja, bili falsifikovani.

Prevaranti su na ovim presudama upisali broj žiro-računa ove tri firme.

U tri falsifikovane presude navedene su različite novčane sume, pa se pretpostavlja da zaposlenima u ovom odeljenju NBS ništa nije bilo sumnjivo, te dokumentacija nije ni proveravana.

Navodno, najgore je prošla Agencija za kontrolu letenja.

- Agencija je najgore prošla jer su njoj skinuli sa računa više od 500.000 evra. Prema nekim saznanjima, ova organizovana kriminalna grupa bila je logistički pojačana i ljudima iz same kompanije, koji su skenirali potpise i pečate, bez kojih nije mogao da se naplati novac - kaže izvor iz ove agencije.

U kompaniji "S lizing" tvrde da se u njihovoj firmi dogodio samo "pokušaj pljačke".

- Samo zahvaljujući brzoj intervenciji NBS sprečeno je da novac sa našeg računa bude ukraden. Slučaj smo odmah prijavili policiji i čekamo naredne korake - kažu u ovoj kompaniji.

Iz "Telenora" poručuju da je kod njih bilo problema, ali da ni oni nisu oštećeni:

- U toku dana je bilo određenih problema u bankarskom sistemu čiji smo mi korisnik. "Telenor" nije oštećen u ovom slučaju, nadležne institucije u ovom trenutku sprovode istragu i verujemo da će izneti svoj stav i saznanja.

(Telegraf / Izvori: Blic, Naše novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA