SKOPLJE: Američki "humanitarac" hteo da prošvercuje kulturno blago

Američki državljanin Dž. B. H. iz Minesote bio je u humanitarnoj misiji u selima u okolini Štipa, nakon čega je pokušao da prošvercuje 48 starih numizmatičkih moneta iz 2. i 4. veka pre naše ere, kao i moneta iz 17. veka

  • 1

Američkom državljaninu određen je pritvor od 30 dana pošto je uhvaćen na makedonsko-bugarskoj granici u pokušaju da iz Makedonije prošvercuje kulturno blago.

Carinska uprava Makedonije saopštila je da se radi o 48 starih numizmatičkih moneta iz 2. i 4. veka pre naše ere, kao i moneta iz 17. veka.

Američki državljanin Dž. B. H. iz Minesote bio je u humantarnoj misiji u selima u okolini Štipa i Probištipa, a sa stalnim boravištem u Sofiju, u Bugarskoj.

Kako se navodi u saopštenju Carinske uprave, monete su deo makedonskog kulturnog blaga, a američki državljanin ih je nabavio od svog prijatelja iz Štipa, koji se bavio prodajom starih moneta.

Protiv američkog državljanina podneta je prijava za iznošenje dobra pod privremenom zaštitom ili kulturnog blaga i prirodne retkosti u inostranstvo, a predmet je predat istražnom sudiji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • King Dragutin

    13. april 2013 | 23:34

    Eee da je samo jedan "humanitarac",ko zna koliko ih je vec proslo sa takvim vrednostima...sve takve "humane" treba istresti iz gaca prilikom svakog napustanja drzave

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA