Manastir Banjska u očajnom stanju, obrušavaju se zidovi

Krovna konstrukcija manastira je popustila, sneg i kiša su proširili vlagu na već urušene zidove, a obrušavaju se i zidovi trpezarije i konaka

  • 3

Manastiru Banjska, koji je spomenik kulture od izuzetnog značaja za Srbiju, neophodna je pomoć stručnjaka, upozorava jeromonah Danilo, iguman manastira, koji je danas bio domaćin direktoru Vladine Kancelarije za KiM Aleksandru Vulinu.

Posle obilaska manastirskog kompleksa, Vulin je obećao da će Kancelarija učiniti sve u materijalnom i svakom drugom smislu za sanaciju manastira i obeležavanje jubileja.

- Sedamsto godina je dug jubilej i najbolji je dokaz koliko ovde naš narod traje i postoji. Ima onih koji govore da je sve što je vredno u istorijskom smislu južno od Ibra, ali je mnogo toga vredno i severno od Ibra – rekao je Vulin, i dodao da "manastir Banjska zaslužuje da mu se Srbija oduži i sjati se ovde, na dan centralne proslave 15. avgusta".

Jeromonah Danilo veruje da će se njegovoj molbi za pomoć odazvati Ministarstvo kulture i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

- Jubilej nas podstiče i obavezuje da se potrudimo i posvetimo pažnju ne samo ovoj svetinji, već svim našim svetinjama širom Kosova i Metohije, koje svedoče nas i naše postojanje na ovim prostorima. Mi smo na svojoj zemlji, gde smo uvek i bili, daće Bog da opstanemo i da nastavimo da čuvamo i predamo našim pokolenjima u amanet ono što smo od naših predaka nasledili – rekao je jeromonah Danilo, i dodao da veruje da će "svako u svojoj moći doprineti da se manastir obnovi onako kako zaslužuje".

Zadužbinu Stefana Uroša II – kralja Milutina (1282 -1321 na prestolu Srpske države), najvećeg zadužbinara Nemanjića, manastir Banjska, sagrađen za samo četiri godine 1312-1316, u godini sedmovekovnog jubileja uništava vlaga.

Crkva posvećena Svetom arhiđakonu Stefanu, zaštitniku dinastije Nemanjić, u očajnom je stanju, krovna konstrukcija je popustila, sneg i kiše su proširili vlagu na već urušene zidove, zabrinjavajuća je situacija i sa ostacima kompleksa, obrušavaju se zidovi trpezarije i konaka, sve propada.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    15. april 2013 | 09:23

    народе

  • Desko

    15. april 2013 | 07:15

    Narod gladuje a popovi bi da grade,gde su im pare iz donacije i ostala pomoć nego vozikaju se u džipove Q7 itd...

  • lepigoga

    15. april 2013 | 03:27

    One pare sto vam je blagajnik maznuo trebali ste da ulozite tu pre nego je dospelo u to stanje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA