DRAGICA NIKOLIĆ: Bebe umiru zbog loših uslova u bolnicama

- Bolnice su jako stare, porodilišta ruinirana. Saznali smo da u nekima, zbog jako loših uslova umiru novorođenčad. Užasnuo me je podatak da se dešavalo da šestoro-sedmoro dece umre zbog intrahospitalnih bakterijskih infekcija - kaže supruga predsednika Srbije

  • 11

Supruga predsednika Srbije Dragica Nikolić, osim za brigu o porodici, a osobito o njenim najmlađim članovima, veliki deo svog vremena posvetila je humanitarnom radu.

Ona je za magazin "Gloria" pričala o teškim uslovima u srpskim bolnicama i porodilištima, podršci koju pruža svom suprugu, ali o tome kako je na njihovu porodicu uticao izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije.

- Najpre sam obišla domove za nezbrinutu decu i decu ometenu u razvoju i mališane sa Daunovim sindromom. Potom sam krenula u obdaništa, bolnice i staračke domove. Bolnice su jako stare, porodilišta ruinirana. Saznali smo da u nekim bolnicama zbog jako loših uslova umiru novorođenčad. Užasnuo me je podatak da se dešavalo da šestoro-sedmoro dece umre zbog intrahospitalnih bakterijskih infekcija - kaže Dragica Nikolić.

Prema njenim rečima, za pomoć joj se uglavnom obraćaju ljudi koji boluju od najtežih bolesti. Tako su je, na primer, žene koje se bore sa rakom grlića materice pozvale da poseti njihov štand na Sajmu knjiga.

- Imale su ideju da organizuju bazar solidarnosti, manje zbog prihoda a više da skrenu pažnju na problem. Zaista su sve same završile, ikao je bilo pitanja poput "Ko će nam pomoći da okačimo slike?". Ja sam rekla: "Jedino Tomu da vam dovedem, nemam koga drugog". Posle susreta sa tim ženama rodila se ideja da kupimo vozilo koje će imati ginekološki sto i ultrazvuk, kojim bi lekar i sestra obilazili ruralne sredine - priča supruga predsednika države.

U nastavku razgovora o stanju u srpskom zdravstvu, Dragica Nikolić uporedila je srpska porodilišta sa italijanskim.

- Po pitanju stručnosti i opreme slična su našim, ali ono što nas je oduševilo je atmosfera.  Kada uđete u naše porodilište, samo što vas ne obuku u skafander, a u Italiji smo dobili samo alkohol da operemo ruke. Porodilja je sve vreme sa svojom porodicom. Postoji i "gnezdo" gde mame ostavljaju višak mleka za svoju ili neku drugu bebu - rekla je supruga predsednika, pa nastavila o tome kakva su porodilišta u Srbiji:

- Pošlo smo od toga gde se rađa najviše beba. To su Čačak, Vranje i Kragujevac, a ta porodilišta su i najugroženija. Pozvali smo Saobraćajni intitut "Cip". Prvo smo mislili da obnovimo staru bolnicu u Čačku, ali u opštini su nam rekli da je renovirana već tri puta, da je sve staro, a tehničke mogućnosti su bile jako loše. Iz tih razloga smo rešili da napravimo novu zgradu, koja će se prostirati na 3.500 kvadratnih metara. I što je jako bitno u svemu tome, želimo da vratimo duh volonterskog rada u Srbiju. Radne akcije su posle Tita načisto zamrle.

Dragica Nikolić kaže da se rezultati rada njene fondacije već vide:

- Dosta novca je već prikupljeno. Osim u Vranju, Čačku i Kragujevcu, očekuje nas mnogo posla i u drugim gradovima. Boolnici u Somboru potreban je samo aparat za anesteziju, ali on je jako skup, košta 60.000 evra.

Nažalost, prema rečima Dragice Nikolić, situacija je loša ne samo u zdravstvu, već i u kulturi i obrazovanju:

- Razmišljali smo da napravimo dobrotvorne priredbe, gde bismo sakupljeni novac donirali muzejima. Na taj način bismo animirali ljude koji imaju novca da obnove makar jedno krilo muzeja, pa neka stave voj znak ili logo, jer tako se radi svuda u svetu.

Ona kaže da je suprug često pita za mišljenje, čak i kada je reč o važnim državnim pitanjima.

- Ako je nešto dobro za našu porodicu, decu, unučiće, dobro je i za ostale stanovnike Srbije. Ako misliš na svoje, misliš i na tuđe. Kad je Tomislav prvi put pošao na pregovore, rekla sam mu: "Vodi računa, nemoj da obrukaš svoju decu" - kaže Dragica.

Na pitanje o svojim unucima, kojih ima petoro, Dragica kaže da sve slobodno vreme provodi sa njima, uglavnom na imanju u Bajčetini.

- Svako dete je divno na svoj način, ima svoj karatkter i vidiš da ne možep mnogo da ga promeniš, ali možeš da ga usmeriš. Krozi igru i druženje učim ih kako da se ponašaju. Dimitrije je, posle jedni Tomine kampanje, rekao "Deda, ja više ne mogu da se kandidujem". A kada je prvi put ulazio u rezidenciju, visoko je podigao glavu i rekao: "Meni je čast što ulazim ovde". Supruga bivšeg japansog ambasadora je pred odlazak iz Srbije pozvala mene i unučiće na koncert. Vojin je obukao odelo. Kada sam mu rekla: "Vopki, ne mogu da verujem! Ti u odelu?", odgovorio mi je: "Bako, pa to je poštovanje".

(Telegraf.rs / Izvor: Gloria)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    15. april 2013 | 20:24

    Toliko brizna i saosecajna da kad udje u prodavnicu cipela, potrosi 3000 evra, a da ne trepne.

  • ducker

    15. april 2013 | 20:21

    Nek ti muzic odvoji od svoje male plate. Samo nabijate u svoje dzepove

  • Lili

    15. april 2013 | 21:53

    Svaka cast podrzavam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA