CRNA GORA: Državna izborna komisija odbila prigovore Lekića!

Lekićev Izborni štab podneo je 17 prigovora DIK-u i tražio da se ponište izbori za predsednika Crne Gore na svim biračkim mestima gde je bilo glasanja putem pisma

  • 1

Državna izborna komisija (DIK) odbila je danas, većinom glasova, sve prigovore Izbornog štaba Miodraga Lekića na regularnost predsedničkih izbora u Crnoj Gori.

Za odbijanje prigovora Lekićevog Izbornog štaba glasalo je osam članova DIK-a iz vladajuće koalicije, dok su predstavnici opozicije u tom državnom telu bili protiv.

Lekićev Izborni štab podneo je 17 prigovora DIK-u i tražio da se ponište izbori za predsednika Crne Gore na svim biračkim mestima, gde je bilo glasanja putem pisma.

Na predsedničkim izborima 7. aprila putem pisma je glasalo 11.706 glasača na 1.122 biračka mesta od ukupno njih 1.169.

Opštinske izborne komisije ranije su, takođe odbile sve prigovore Izbornog štaba Lekića, ocenjujući da su neosnovani.

DIK je ostao pri ranijoj odluci da će glasanje biti ponovljeno samo na tri biračka mesta u Podgorici.

Nakon što je DIK odbio prigovore Lekićevog Izbornog štaba, nezadovoljna stranka može se u narednih 24 časa žaliti Ustavnom sudu Crne Gore, koji je dužan da na žalbu odgovori u roku od 48 sati ili najkasnije u četvrtak, 18. aprila do 20 sati.

S obzirom na to da je doneta odluka da se na nekoliko biračkih mesta u Podgorici ponište rezultati izbora, u tom slučaju propisano je da se ponovni izbori održavaju najduže u roku od sedam dana od dana poništavanja rezultata.

- To znači da će ove sedmice morati da budu održani ponovni izbori, a tek nakon toga i nakon isteka postupka kod Ustavnog suda stiču se uslovi za proglašenje konačnih rezultata izbora - pojašnjeno je iz DIK-a.

Lekić je ranije kazao da neće priznati pobedu kandidata Demokratske partije socijalista Filipa Vujanovića na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, dodajući da ne isključuje proteste kao oblik političke borbe.

Opozicioni Demokratski front, čiji je Lekić lider, poručio je ranije da će do daljnjeg bojkotovati rad crnogorskog parlamenta.

Crnogorski premijer i lider DPS-a Milo Ðukanović kazao je ranije da se ne plaši najavljenih protesta opozicije zbog rezultata predsedničkih izbora, dodajući da u institucijama sistema treba otkloniti sumnje u regularnost glasanja.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević poručio je da Lekić dobro zna da je na predsedničkim izborima pobedio Vujanović, zbog čega je isključiva odgovornost za eventualni bojkot parlamenta i proteste u Crnoj Gori na Lekiću.

Uprava policije Crne Gore formirala je operativni štab za praćenje bezbednosne situacije, nakon što su iz Demokratskog fronta najavljeni protesti naredne sedmice, zbog rezultata predsedničkih izbora.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    15. april 2013 | 15:22

    Sta si ocekivao prijatelju da smaknes siptara...tesko...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA