Stražarima osumnjičenim za bekstvo Kalinića i Milovanovića po 30 dana pritvora!

Ima indicija da je bekstvo Kalinića potpomognuto sa višeg nivoa, Zver imao vremena da razvali vrata i izađe

  • 0

Trojici stražara posebne pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Specijalnom sudu Nenadu Mitroviću, Dragiši Grkoviću i Ninoslavu Strahinjiću, koji su osumnjičeni da su omogućili bekstvo Sretku Kaliniću i Željku Milovanoviću određen je pritvor do 30 dana. Rešenjem Prvog osnovnog suda oni će boraviti u pritvoru Okružnog zatvora u Smederevu, zbog bojazni da bi kolege u beogradskom Centralnom zatvoru bile blagonaklone preme njima.

Prema zahtevu za sprovođenje istrage, vođa smene Nenad Mitrović, njegov zamenik Dragiša Grković i dežurni stražar na hodniku Ninoslav Strahinjić sumnjiče se da su kao grupa izvršili krivično delo omogućavanja bekstva pritvorenicima, za koje je zakonom zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Kako saznajemo, sva trojica stražara su negirala krivično delo tvrdeći da nisu umešani u bekstvo. Mitrović je rekao da se sve dešavalo u prizemlju, takozvanom "nultom" nivou i da je on u to vreme bio na drugom spratu. Šef smene je bio izričit da je izvršavao svoja zaduženja da obilazi stražare i da ništa ne zna o bekstvu pritvorenika.

Kada je preko motorole čuo da su pritvorenici pobegli, odmah je otrčao u krug zatvora i pomogao žandarmima da ih vežu. Žandarmi su kod sebe imali samo jedan par lisica kojima su vezali Kalinića, a Mitrović im je odneo drugi par kojima su vezali Milovanovića.

Izvor blizak istrazi kaže da ima indicija da je bekstvo Kalinića potpomognuto sa višeg nivoa.

- Do polovine januara u bloku zatvora u kojem se nalazi Kalinićeva ćelija morala su da dežuraju dva stražara. Međutim, posle toga je počeo da radi samo jedan. Njegovo zaduženje bilo je da obilazi blok koji ima oblik ćiriličnog slova "G", kao i šetalište, tako da je za vreme njegovog obilaska bilo dovoljno vremena da Kalinić razvali vrata i izađe napolje. Pitanje je čija je to odluka - kaže izvor.

Mitrovićev advokat Dalibor Katančević kaže da protiv njegovog klijenta nema dokaza da je bilo kojom radnjom omogućio bekstvo, nego da ga gone po automatizmu jer je bio vođa smene. U slučaju da je te večeri napravio propuste u radu, Mitrović bi mogao da odgovara samo disciplinski, a nikako krivično. On do sada nema mrlje u svom radu, u poslednjih 10 godina je uvek dobijao ocenu "izuzetno se ističe", ima porodicu i dvoje dece - ističe Katančević.

Saslušanje stražara počelo je posle 19 sati i trajalo je više od tri sata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA