Hrvatska ulazi u EU sa novim pravopisom

Umesto "grješka", "strjelica" i "vrjedniji", Hrvati če od sada koristiti reči "strelica", "greška" i "vredniji", a reč "neću" ubuduće će pisati spojeno

  • 11

Hrvati u Evropsku uniju ulaze sa novim pravopisom, prema kojem će iz grube reči sa "rj" biti izbačeno slovo "j" pa će se ubuduće govoriti ili pisati greška, a ne grješka, strelica, a ne strjelica i vredniji, a ne vrjedniji.

Reč "neću" prema istom pravopisu će se ubuduće pisati zajedno, a ne odvojeno "ne ću", kako je to do sada bio slučaj.

Pravopis je objavljen na internetu i u narednih mesec dana se očekuje kvalitetna javna rasprava, a njegovi autori kažu kako nameravaju da naprave jedinstven pravopis pre ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Novi pravopis donosi i niz novih savremenih reči koje do sada nisu bile jednoznačno pravopisno definisane, poput: e-pošta, fengšui, hevimetalac, ADSL priključak.

Jasnije je određeno i pisanje crtica i znakova navođenja u upravnom govoru.

Na najnovijim pravopisnim rešenjima radilo je više meseci 15 doktora filoloških nauka i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

- Hteli smo pravopisne preporuke zaključiti i to pre ulaska u Evropsku uniju, kako bismo i sebi i drugima pokazali da smo zrela nacija koja će i najosetljivija pitanja moći rešavati u modernoj i demokratskoj atmosferi - istaknuto je na predstavljanju koje je izazvalo veliki interes javnosti.

U Hrvatskoj su do sada u upotrebi bila četiri pravopisa i nisu imala ujednačena pravila oko mnogih ključnih pravopisnih nedoumica.

(Telegraf / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gedzovan

    15. april 2013 | 16:16

    Pa Vuk vam ga je odavno napravio,dapace!!

  • Pera Lozac

    15. april 2013 | 16:35

    Radi dojma I osobitig uzitka im je namicatelj znanja ubacio milokiz u zrakomlatu dok su promatrali cervoronoznog travojeda, a nijesu primerili da im otpucan okolotrbusni pantalodrzac . . . I ostale nebuloze dragih nam I lijepih susjeda, koji inace titluju Bolji Zivot . . .

  • gedzovan

    15. april 2013 | 16:15

    Genijalci!Hehe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA