Golubovi terorišu stanare u centru Kragujevca! (FOTO)

- U garsonjeri živi stotinak ptica, legu se, a tu je i groblje golubova. Prozori su skršeni, a voda ulazi u stan. Strašan smrad širi se celom zgradom. Trideset porodica strepi od zaraze - kaže Živadin Teofilović, predsednik skupštine stanara

  • 1

Stanovnici zgrade u kragujevačkoj Ulici Dragoslava Srejovića 50, u širem centru, našli su se u neobičnoj situaciji kada im je prvi komšija postala Vojska Srbije.

To se desilo nakon što je 2009. godine vešernica pod krovom u katastru greškom upisana kao garsonjera. Kako je čitava zgrada nekada bila vojna imovina, novonastala garsonjera po automatizmu je pripala Vojsci. Vrata garsonjere su zapečaćena, a njima osvanula poruka upozorenja da niko u stan ne sme "bez odobrenja i prisustva ovlašćenog organa". Vešernicu-garsonjeru naselili su golubovi.

Sada u garsonjeri živi stotinak ptica, legu se, a tu je i groblje golubova. Prozori su skršeni, a voda ulazi u stan. Trideset porodica strepi od zaraze. Nešto više od sto stanara budi gukanje na desetine golubova iz garsonjere pod krovom koji još i prokišnjava. Zbog sumnje na poplavu, stanari su nedavno dobili dozvolu da bez "ovlašćenog organa" raspečate vrata i uđu u stan. Živadin Teofilović, predsednik skupštine stanara, kaže da je otvaranje vrata prostorije pod krovom nateralo komšije u beg niz stepenice.

- Strašan smrad i memla su nas zapahnuli. Hodnik je zbog lepeta krila ptica zasuo oblak perja i prašine. Unutra niko nije ulazio tri godine. Na podovima te nazovigarsonjere ležale su mrtve ptice, a gnezda i jaja bili su svuda. Prozori su polomljeni i kroz njih golubovi nesmetano ulaze svako veče. Stanje je toliko užasno da je jedan stanar ponudio sam da plati čišćenje i dezinfekciju jer ima malo dete i plaši se zaraze. To nema svrhe raditi, za koji mesec bilo bi isto - kaže Teofilović.

On objašnjava da se sve zakomplikovalo kada su komšije oko 2000. godine dozvolile bivšem stanaru, vojnom licu, da sina preseli u vešernicu.

- Taj sin se s vremenom proširio na 82 kvadrata. Onda nam je rekao da ima papire da je vlasnik vešernice. Ispostavilo se da nije. Pre četiri godine neko je u katastru, greškom, našu zajedničku prostoriju vešernicu upisao kao garsonjeru. Ona je po automatizmu pripala Ministarstvu odbrane, koje je nekada bilo vlasnik cele zgrade. Kontaktirao sam ih da isprave grešku, jer je vešernica zajednička prostorija, kao stepenište, nije njihova. Odvratili su da nisu ni znali da imaju taj stan. Onda su došli i plombirali vrata - kaže Teofilović.

On se obraćao komunalnoj, sanitarnoj i ekološkoj inspekciji, ali još nije uspeo ni da utvrdi ko je nadležan. Teofilović je pokušao grešku da ispravi u katastru, ali kaže da mu je tamo rečeno da dokumentacija mora da "odleži" mesec dana, dok će za ispravljanje greške trebati još tri.

Ista zgrada bila je u problemu pre sedam godina kada je greškom čitava stavljena pod hipoteku, a zapravo je bio samo jedan stan. Onda se ispostavilo da po katastarskoj dokumentaciji zgrada ima tri sprata, neko je zaboravio da postoji i potkrovlje sa pet garsonjera i vešernicom. Kada je i to ispravljeno, pojavila se greška oko pomenute vešernice-garsonjere, a sada golubarnika. Ova 82 kvadrata u širem centru vrede oko 20.000 evra.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samir

    16. april 2013 | 13:57

    A koliko je ljudi bez krova nad glavom. STA RADI CENTAR ZA SOCIJALNI RAD?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA