MATURANTI, PAZITE ŠTA UPISUJETE: Posla ima najviše za programere i zanatlije!

U protekle četiri godine do posla su najlakše dolazili stručnjaci za finansije, IT stručnjaci, inženjeri, matematičari, lekari, farmaceuti, kao i stolari, zavarivači i pekari

  • 1

Mali i veliki maturanti će uskoro polagati prijemne ispite kako bi upisali željene škole i fakultete, ali s obzirom na to da je u Srbiji gotovo milion osoba trenutno bez posla, maturanti bi pored svojih želja trebalo da obrate pažnju i na potrebe tržišta rada.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da su u poslednje četiri godine pojedina zanimanja bila znatno traženija od ostalih. Preko NSZ-a najčešće su se zapošljavali stručnjaci za finansije, IT stručnjaci, inženjeri elektrotehnike...

- Sa završenom višom školom i fakultetom u protekle četiri godine traženi su stručnjaci za finansije, inženjeri elektrotehnike, IT stručnjaci, inženjeri elektronike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari s odgovarajućim specijalizacijama (anesteziolozi, kardiolozi, oftalmolozi, ginekolozi...), farmaceuti - kažu iz NSZ-a.

Što se tiče zvanja stečenih srednjom školom najčešće su se tražili zanati poput stolarskog, zavarivačkog, pekarskog i slično.

- Sa završenom srednjom školom tražena su zanatska zanimanja poput stolara, fasadera, armirača, zavarivača, operatera na CNC mašinama, radnici na sklapanju delova za automobile – sa kojima se može započeti i sopstveni posao. Traženi su i autotroničari i mehatroničari, knjigovođe, pekari, poslastičari, kuvari i pica majstori, mesari, zaštitari bilja, rukovaoci građevinskom mehanizacijom, računovođe, zanimanja u oblasti nege starih - navode iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Slično istraživanje uradio je i sajt Infostud.com na osnovu oglasa objavljenih na ovom sajtu u 2012. godini, u okviru 40 postojećih kategorija radnih mesta.

Tako su prema istraživanju ovog sajta u protekloj godini poslodavci najviše tražili sledeće profile: komercijalista, prodavac, menadžer prodaje, administrativni radnik, poslovni sekretar, telefonski operater, knjigovođa, komercijalni direktor, vozač, magacioner i kurir.

Deficitarne pozicije na tržistu rada tokom prošle godine bile su: programer, Java programer, PHP programer, inženjer elektrotehnike, diplomirani farmaceut, prodajni medicinski predstavnik.

Ponuda posla bila je slabija u odnosu na zainteresovanost kandidata kod sledećih kategorija i zanimanja: menadžer logistike, dispičer, novinar, urednik, producent, menadžer ljudskih resursa.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    2. maj 2013 | 17:38

    Upisite za medicinsku sestru/tehnicara..odradite 4 godine vrlo lake srednje skole,posle toga stazirate 6 meseci i 80% njih se zaposli tu gde stazira..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA