BOSANCI: Policija nas tuče i ponižava!

Građani su u žalbama najčešće prigovarali da je policija Federacije BiH i Republike Srpske neefikasna, da zloupotrebljava položaj, da prekoračuje ovlašćenja i na razne načine primenjuje silu, prenose banjalučke "Nezavisne novine" i ukazuju na porast žalbi

  • 0

Policajci u Bosni i Hercegovini se ponašaju bahato, u pojedinim slučajevima nanose fizički i duševni bol građanima, a prema stanovništvu često imaju i ponižavajući odnos, pritužbe su građana BiH dostavljenih ombudsmanima.

Građani su u žalbama najčešće prigovarali da je policija Federacije BiH i Republike Srpske neefikasna, da zloupotrebljava položaj, da prekoračuje ovlašćenja i na razne načine primjenjuje silu, prenose banjalučke "Nezavisne novine" i ukazuju na porast žalbi.

Ombudsmani su uočili i da je policija protivzakonito hapsila građane, kao i da ih je silom odvodila u zdravstvene ustanove i posebno žele da ukažu na žalbe građana koji ukazuju da policija ne postupa po prijavama građana dovoljno efikasno.

- To je posebno zabrinjavajuće kada se radi o povratničkoj populaciji, ženama žrtvama nasilja, starijim osobama... - navedeno je u godišnjem Izveštaju o rezultatima aktivnosti institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za prošlu godinu.

Sa druge strane, u policijskim agencijama građane pozivaju da, kada god posumnjaju da je policija postupala mimo svojih ovlašćenja, prijave zamerke.

- Svako eventualno prekoračenje ovlašćenja naših službenika građani mogu da prijave unutrašnjoj kontroli - poručila je portparol MUP-a Republike Srpske Mirna Šoja i precizirala da ni policajci nisu "imuni" na kažnjavanje - 2012. suspendovano je 12 pripadnika MUP-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA