Vratili trudnicu kući, porodila se u stanu!

- Primio nas je dežurni doktor, aparatom je izmerio učestalost kontrakcija i rekao da je za porođaj još rano i da se sutra ponovo javimo - navodi porodiljin muž

  • 14

Nišlijka Ivana Živković  (40) rodila je zdravu devojčicu u svom stanu zahvaljujući asistenciji svog supruga i prve komšinice.

Samo nekoliko sati pre porođaja, Ivana je vraćena iz niškog porodilišta, jer je lekar ocenio da za bebu još ima vremena. Njen suprug Nenad zatražio je od rukovodstva Ginekološko-akušerske klinike da utvrdi zbog čega je njegova žena bila prinuđena da se porađa kod kuće iako je na vreme stigla u bolnicu. Međutim, rukovodstvo ove zdravstvene ustanove tvrdi da propusta nije bilo, te da nije ništa čudno da bebe iznenade i roditelje i lekare.

- Termin za porođaj bio je 11. april, pa smo svakodnevno odlazili na kontrolne preglede očekujući rođenje deteta. U nedelju oko deset časova ponovo smo otišli u porodilište i zatražili pregled, jer se supruga žalila na bolove. Primio nas je dežurni doktor Zoran Janjić. On je aparatom izmerio učestalost kontrakcija i rekao da je za porođaj još rano i da se sutra ponovo javimo. Međutim, kada smo stigli kući, bolovi su postali sve intenzivniji, da bi oko 13 sati postalo jasno da će se supruga poroditi. Shvatio sam da više nema vremena za odlazak u bolnicu, pa sam pozvao komšinicu da bude pored supruge, a ja sam telefonirao Hitnoj pomoći. Objasnio sam da je počeo porođaj, pa mi je doktorka iz Hitne telefonom davala uputstva šta da radimo. Dok sam ja pokušavao da se snađem, ugledao sam glavu deteta, čini mi se da je izletelo za minut. Ubrzo je došla ekipa Hitne pomoći i dovršila posao - priča Živković za Telegraf.

Tek kada se sve završilo, shvatio je koliko je ova situacija bila opasna i za majku i za njegovu novorođenu ćerku.

- Šta bi se desilo da je bilo nekih komplikacija ili da smo bili sami, da nije imao ko da nam pomogne. Ta komšinica, iako nije zdravstveni radnik, veoma dobro se snašla, ali je moglo svašta da se desi - kaže Živković.

Međutim, direktor GAK Bojan Lukić objašnjava da je sve urađeno kako treba, ali da je nemoguće precizno utvrditi kada će porođaj početi.

- Bilo bi nesvrsishodno primati sve porodilje koje smatraju da im je vreme da rode. Postoje doktrinarna pravila koja su i u ovom slučaju poštovana. Urađen je CTG monitoring, koji je pokazao odsustvo materičnih kontrakcija koje prethode porođaju. Trudnica je vraćena kući sa savetom da dođe čim oseti bolove, ali ona to nije učinila. Nije redak slučaj da se kod žena u tim godinama, koje su već rađale, porođaj odvija velikom brzinom – objasnio je Lukić.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sica

    16. april 2013 | 19:47

    Verovatno nije imala evrici !

  • Ševarice

    16. april 2013 | 20:19

    Pa 'oće bebe da iznenade u 9. mesecu, gledao sam na televizoru!

  • jelena

    16. april 2013 | 21:29

    Lekarska bagra!!! Naravno da ce direktor da brani svog kolegu,jer sutra to i njemu moze da se desi!!! Vrana vrani ociju ne vadi!!! Gade mi se svi redom!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA