SPC o razvodu: Preljuba nije dobar razlog!

Procenjuje se da se petina onih koji su sklopili crkveni brak danas razvodi, a u SPC među neuklonjive bračne smetnje spada i to ako je jedan od supružnika imao četiri braka iza sebe

  • 8

Srpska pravoslavna crkva priznaje razvod braka i ima propisanu proceduru za raskid crkvenog braka koja se provodi na zahtev oba ili jednog supružnika, izjavio je protojerej stavrofor Ranko Maletić.

- Supružnik treba nadležnom svešteniku da podnese molbu za raskidanje braka i presudu kojom je razveden građanski brak. Molbu treba da prati obrazloženje u kojem se kao razlog može navesti gotovo sve, ali preljuba ne - rekao je Maletić.

Prema njegovim rečima, sveštenik tu molbu prosleđuje nadležnom crkvenom sudu, kojim predsedava nadležni episkop, a u slučaju da supružnici žele novi crkveni brak, obraćaju se nadležnom svešteniku molbom koju on prosleđuje episkopu.

- U Prijedoru nismo imali negativnih odgovora episkopije, bilo za raskid crkvenog braka, bilo za sklapanje drugog crkvenog braka - dodao je protojerej.

Procenjuje se da se petina crkvenih brakova danas razvodi, ali preciznih podataka Crkva nema, jer se sklapanje braka uvodi u matične knjige venčanih, a samo manji broj zatraži formalni razvod, i to su, uglavnom, oni koji ponovo žele crkveni brak.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi među neuklonjive bračne smetnje spada i to ako je jedan od supružnika imao četiri braka iza sebe.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dada

    17. april 2013 | 11:29

    Bas su svestenici merodavni da daju ocene... Za njih je i pedofilija normalna! A porno snimke gledaju i tokom zadedanja...

  • русија

    17. april 2013 | 13:06

    dada, а ко је за тебе меродаван? Вјера ти се не намеће, или хоћеш или нећеш односно или је имаш или немаш. Ради тога не мораш да лупаш глупости нафилована мржњом и теоријама о " лажним" људским правима као они " парадери срама " и сл. Твој је избор ,може да ти надлежен буде и сотона лично, али не паметуј тамо гдје си tabula rasa. Вјера без Цркве и свештенства је празна и не одржива !

  • Nevencan

    17. april 2013 | 11:19

    Ne razumem, preljuba nije dovoljan razlog, a sta je onda dovoljan? Kako to cetiri braka, razlog za razvod? Pa valjda je cetiri braka razlog da se ne venca ponovo, a ne da se razvodi neko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA