Sanader napumpao vrednost svoje zgrade, pa je prodao državi kojom je vladao?!

Krivicu je, međutim, priznao drugooptuženi Stjepan Fiolić, koji je i u istrazi potvrdio da je zgrada prodata po višoj ceni i da je 17 miliona kuna odneo Sanaderu

  • 0

Bivši premijer i predsednik HDZ-a Ivo Sanader danas je odbacio USKOK-ove tvrdnje da se okoristio preprodajom zgrade u Planinskoj ulici, ali krivicu je, kao i u istrazi, priznao njegov suoptuženik Stjepan Fiolić.

- Razumem optužbu i nisam kriv - kazao je Sanader nakon što je tužilac Tonči Petković pročitao USKOK-ovu optužnicu.

Krivicu je, međutim, priznao drugooptuženi Stjepan Fiolić, koji je i u istrazi potvrdio da je zgrada prodata po višoj ceni i da je 17 miliona kuna odneo Sanaderu.

Krivicu su priznali i predstavnici Fiolićevih firmi "Mesnice Fiolić" i Centra za reprodukciju i stočarstvo, ali ne i trećeoptuženi Mladen Mlinarević. Njegova firma "Inženjerski biro" 2009. je u proceni, navodno, udvostručila vrednost Fiolićeve zgrade pre nego što ju je za 79,9 miliona kuna kupilo Ministarstvo regionalnog razvoja.

Tadašnji ministar Petar Čobanković priznao je malverzacije i nagodio se sa USKOK-om, pa ga je sud u martu na osnovu sporazuma sa tužilaštvom osudio na jednogodišnju zatvorsku kaznu koja je zamenjena radom za opšte dobro.

Sanader se tereti da je na užem kabinetu pogurao sklapanje spornog posla, pa je Vlada odobrila sklapanje ugovora koji je zaključen već sutradan. Time je, tvrdi USKOK, državni budžet na račun Fiolićeve firme oštećen za najmanje 26,4 miliona kuna.

Odbrana bivšeg premijera je, nakon čitanja optužnice, iskoristila svoje zakonsko pravo da ne iznosi uvodni govor pre nego što se ispitaju svedoci tužilaštva.

Fiolićev advokat Ante Madunić kazao je da je njihova odbrana u celosti istinita. Na njoj se zasniva i optužnica, kazao je Madunić, ističući da je to okolnost koju treba imati u vidu prilikom određivanja kazne njegovom branjeniku.

Mlinarevićeva odbrana je istakla da će tokom postupka dokazati da nije kriv za ono što mu se stavlja na teret. Ističu da tržišna vrednost sporne zgrade nije ona koja se navodi u optužnici, jer je procenjena neodgovarajućom metodologijom, ali i da se vlasnik najveće konsultantske kuće u Hrvatskoj u inkriminisano vreme bavio znatno većim i vrednijim poslovima.

- U poslove od 90 hiljada kuna, kakav je bila procena zgrade u Planinskoj, direktor najveće konsultantske kuće se ni inače ne meša nego imenuje voditelja projekta - kazao je Mlinarevićev advokat.

U nastavku suđenja drugooptuženi Fiolić počeo je da iznosi svoju odbranu, prepričavajući kako se uključio u politiku i upoznao sa Sanaderom, na čiji je poziv ušao u Hrvatski sabor kao poslanik HDZ-a.

(Telegraf.rs / Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA