PODRŠKA AKCIJI TELEGRAFA: Država i grad žele da pomognu izgradnju klinike za transplantaciju srca!

Pored biznismena našu inicijativu za otvaranje moderne klinike u Beogradu podržavaju i državni organi. U Ministarstvu finansija i gradskoj upravi kažu da će stati iza projekta kojim bi se obezbedilo finansiranje lečenja građana

  • 11

Otvaranje specijalizovane klinike za transplantaciju srca u Srbiji, poput one u Hjustonu u kojoj se trenutno nalazi mala Tijana, podržali bi brojni biznismeni, ali i državne institucije.

Iz Grada Beograda za Telegraf kažu da bi pomogli izgradnju ovakve klinike, a iz Ministarstva finansija tvrde da bi podržali svako rešenje kojim bi se obezbedilo finansiranje lečenja građana Srbije!

Izgradnja ovakve klinike bi po proceni prof. dr Višeslava Hadži-Tanovića koštala oko 20 miliona dolara.

Iz Ministarstva finansija i privrede kažu da bi podržali rešenje kojim bi se obezbedilo finansiranje lečenja građana Srbije.

- Ministarstvo finansija i privrede podržaće svako sistemsko rešenje kojim bi se obezbedilo finansiranje lečenja naših građana, pri čemu bi predlog sistemskog rešenja trebalo da potekne od resornog ministarstva zdravlja. Ovo sistemsko rešenje, međutim, trebalo bi da se pronađe tako da iznos sredstava za finansiranje ne zavisi od prihoda iz bilo kog pojedinačnog poreza - rečeno je iz Ministarstva finansija.

Ukoliko bi ovaj projekat zaživeo, postavlja se pitanje na kojoj lokaciji bi se gradila ova klinika. Iz Uprave grada Beograda podsećaju da je ovo i dalje hipotetičko pitanje, ali tvrde da će, ukoliko do gradnje dođe, grad pružiti podršku.

- Grad svakako ne bi stajao na putu kao prepreka jednom takvom projektu i pomogao bi u okviru svojih mogućnosti - rekli su za Telegraf iz Uprave grada.

Prethodnih dana akciju izgradnje klinike za transplantaciju srca podržali su Miroslav Bogićević, Milan Beko, Miodrag Kostić, i "Delta holding", dok je Milan Popović rekao da je ta ideja teško izvodljiva. Danas svoj stav o ovoj akciji za Telegraf iznose i Miroljub Aleksić, Bojan Radun, Nikola Pavičić i  Radoslav Veselinović.

Vlasnik kompanije "Pionir" Miroljub Aleksić rado bi učestvovao u ovakvom jednom projektu. On za Telegraf kaže da se "Pionir" odazivao na skoro svaku humanitarnu akciju, ali sa zahtevom da to ostane čin, a ne novinska ili medijska reklama.

- Tako ćemo se ponašati i ubuduće. Poreske olakšice ne postoje u Srbiji, i to je činjenica o kojoj bi Ministarstvo finansija moralo da razmisli kako bi i na taj način podstaklo humanost i donatorstvo svih nas. Ovako se sve svodi na individualne akcije i moralnu odgovornost pojedinaca - kaže Aleksić.

Vlasnik "Nektara" Bojan Radun dodaje da se u Americi dugi niz godina temeljno radilo na promociji donatorstva, pa i ne čudi da se tamošnji biznismeni udružuju zarad "viših ciljeva".

- Kada bi se zaista raznim poreskim olakšicama to podsticalo i u Srbiji, siguran sam da bi bilo rezultata. Naravno, u skladu sa veličinom i snagom srpske privrede. "Nektar" i u sadašnjim okolnostima donira značajna sredstva kako bi pomogao one najugroženije. Sigurno je da bismo još više izdvajali kada bi se poboljšale ukupne društvene i privredne okolnosti - ističe Radun za Telegraf.rs.

Generalni direktor "Bambija" Miroslav Miletić kaže da bi se ta kompanija odazvala pozivu da investira u izgradnju klinike za transplantciju srca.

- Imajući u vidu da "Bambi" učestvuje u velikom broju donatorskih akcija, posebno onih koje se tiču dece, mi bismo pomogli u skladu sa svojim mogućnostima. Srbija ima izvanredne lekare, i jeste tužno da nam deca odlaze u svet na operacije zato što su nam bolnice neopremljene - navodi za Telegraf Miletić.

Međutim, skeptik je i generalni direktor "Sintelona" Nikola Pavičić, koji dodaje da ovakve akcije ne bi trebalo da zavise od dobre volje dvadesetak pojedinaca.

- Bilo bi bolje da se 20 miliona dolara, koliko košta izgradnja takve klinike, investira u Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" na kojem rade fantastični lekari. Nisam siguran da bi trebalo ulagati u novu kliniku - kaže Pavićević za naš portal.

Iako ne spori da je ideja sjajna, vlasnik "Galeb grupe" Radoslav Veselinović priznaje da bi njegova firma takvu akciju teško mogla da pomogne.

- Sa nekim manjim iznosom možda bismo mogli da učestvujemo. Situacija je teška, firme su u dugovima i bukvalno rade za kamate i poreze. U ovom trenutku akcija izgradnje klinike za transplantaciju srca je teško ostvariva - zaključuje Veselinović za Telegraf.

(N. S. / M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nis

    18. april 2013 | 15:49

    Zar nije bolje praviti kliniku na radan planini,suvoj ili staroj planini,zlatiboru ili gdr vec,samo ne u bg,u centar zagadjenosti.radan planina je netaknuta priroda,voda najzdravija i najcistija u evropi.samo predlazem

  • Thunderhawk

    18. april 2013 | 16:38

    Odlična ideja i podržavam je, daću i pare za to, ali... Ljudi, napravite to u nekom drugom,manjem, gradu!!! Uz svo dužno poštovanje, za svaku iole, ozbiljnu, potrebu čovek mora u Beograd... Regionalni razvoj, je mnogo bitniji od bilo čega, a ne da se ve trpa u Beograd. Razmislite koliko bi takva klinika pomogla nekom manjem gradu u svakom pogledu. Povukla bi mnogo toga oko sebe i pokrenula mnogo toga u lokalnoj ekonomiji.

  • Aleksa

    18. april 2013 | 18:38

    Ovo je odlična ideja, koja je pri tome lako ostvariva. Jednostavno sve biznismene i firme, koje žele da daju pare, za dati iznos osloboditi poreza, kao što se radi na zapadu. Isto važi i za pojedinačne uplate bilo preko računa ili SMS-om. Bankama, provajderima i ostalima zabraniti da naplaćuju provizije i usluge za transakcije takve vrste i vrlo brzo bi se skupile pare. Grad nek da besplatno lokaciju itd. Zdravlje naše dece pa i građana, ipak vredi mnogo više nego bilo šta drugo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA