PANIKA: Lekova u Srbiji sve manje!

U Apotekama "Beograd" već neko vreme vlada nestašica lekova "aminofilin" i "durofilin", koje koriste asmatičari, a sve teže je naći i "sinkum četiri", "spiromlaktom", "tiklodiks" i "nafocin"

  • 0

U Apotekama "Beograd" već neko vreme vlada nestašica pojedinih lekova, a među najtraženijima, kojih trenutno nema, su "aminofilin" i "durofilin", koje koriste astmatičari.

Rukovodilac Centra za informacije o lekovima Milana Dučić kaže da pojedinih lekova nema već nekoliko meseci.

- Takođe, deficit je i antikoagulans "sinkuma četiri", koji služi za zgrušavanje krvi, kao i dijuretika "spirnolakton", zatim nedostaju i "tiklodiks", kao i "nafocin" - kaže Dučić.

Ona objašnjava da je nestašica farmaceutskih proizvoda prisutna već mesecima, kao posledica problema u proizvodnji pojedinih preparata, pre svega stečaja u zrenjaninskoj "Jugoremediji", ali i "Srboleka". 

Kao uzrok nestašice pominje se i Zakon o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu 1. aprila, a koji je obuhvatio i nabavku lekova. Ono što trenutno pravi problem je činjenica da lekari još nisu dobili pojašnjenja kako će ubuduće nabavljati lekove istog generičkog sastava, a različitog proizvođača.

Do tada, pacijenti su prinuđeni da koriste zamene za prepisane lekove, a time često nisu zadovoljni.

- To zavisi od toga kako se pacijentu objasni. Ako pacijentu kažete da postoji direktna paralela, najčešće nema problema, i pacijenti uzimaju tu zamenu. Problem nastaje ako lek nema direktnu paralelu, već je potrebno naći sličan lek. To se onda radi uz konsultaciju sa lekarom - objašnjava Dučić.

Iz Apoteka "Beograd" prethodnih dana su rekli da ta ustanova očekuje dodatna tumačenja nadležnih, kako da organizuje tendere po novom Zakonu o javnim nabavkama, kao i da neće naručivati lekove i pomagala dok se ta situacija ne razjasni.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA