KARADŽIĆ: Nije bilo genocida

- Neću da tvrdim da nisam kriv, nego da niko nije kriv - rekao je bivši predsednik RS na kraju rasprave po žalbi tužilaštva, koje traži da se u optužnicu vrati tačka koja ga tereti za genocid

  • 0

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić odbacio je danas optužbe da je počinio genocid u BiH, za koji ga tereti tužilaštvo Haškog tribunala.

- Neću da tvrdim da nisam kriv, nego da niko nije kriv, jer nije bilo genocida - rekao je Karadžić na kraju rasprave po žalbi tužilaštva, koje traži da se u optužnicu vrati tačka 1, koja ga tereti za genocid u sedam opština BiH, počinjen u periodu od maja do decembra 1992. godine.

Karadžić je rekao da je tokom bavljenja politikom, kao "lekar i pisac, a ne političar, dao na stotine intervjua i izjava i izdao na stotine dokumenata i naređenja, ali da tužilaštvo ne može da nađe nijedan konzistentan pasus gde bi se mogla identifikovati genocidna namera, ili namera bilo kog zločina".

Za govor koji je održao 15. oktobra 1991, u Skupštini BiH, čiji je deo tužilaštvo i danas prikazalo u sudnici, Karadžić je rekao da je to bio "izričito antiratni govor".

- U tom govoru, ja ne nagovaram muslimane da idu u rat, nego ih odgovaram od rata - rekao je Karadžić žalbenom veću.

On je rekao da Tribunal ima "obilje dokaza da je srpska strana predvođena njime učinila sve da ne bude rata".

- Kada je rat izbio, izbio je tamo gde je suprotna strana htela. U većini opština nije bilo rata, nikakvog nasilja, čitava naselja su ostala, čak i tamo gde je bilo sukoba i zločina, bilo je muslimanskih sela koja nisu pretrpela štetu - rekao je Karadžić.

On je istakao da je srpska strana "pravila sporazume sa muslimanskim vođama evropske orijentacije" i da je "odustajala od svojih planova u interesu očuvanja Jugoslavije".

- Zločina je bilo, ali ih je država sankcionisala - podvukao je Karadžić.

Žalbeno veće će odluku po žalbi tužilaštva doneti naknadno.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA