Restrikcije za sedam dana ako se ne smanji potrošnja!

Gasite jednu nepotrebnu sijalicu kako se izbegle restrikcije, apeluju nadležni. Direktor EPS-a: "Možemo da izdržimo samo još nekoliko dana ako se nastavi ovako visoka potrošnja"

  • 1

Elektroprivreda Srbije može da izdrži bez restrikcija struje još sedam do deset dana ako se nastavi ovako visoka potrošnja, izjavio generalni direktor EPS-a Dragomir Marković!

Elektroenergetski sistem je na ivici kolapsa zbog rekordne potrošnje koja prelazi 162 miliona kilovat-časova, što do sada nije zabeleženo u istoriji! U EPS- navode da je situacija izuzetno teška, i dodaju da saveti za štednju do sada nisu imali efekta, pa su se zbog toga obratili za pomoć državi.

Apeli za uštedu ečlektrične energije stižu sa svih strana, od predsednika Borisa Tadića do ministra policije Ivice Dačića. Potrebna je ušteda od 10 odsto, odnosno gašenje samo jedne nepotrebne sijalice po domaćinstvu kako bi se izbegle restrikcije. Situacija će, prema najavama iz EPS-a, biti još dramatičnija od ponedeljka, kada će prestati uvoz struje, jer su ledenim temperaturama pogođene sve zemlje u regionu.

Šta će se desiti  ukoliko građani se ne poslušaju apele za štednju, mogu da se uvere stanovnici u centru prestonice, pošto je zbog havarije deo Beograda danas ostao bez električne energije.

EPS nema više nikakvih mogućnosti da poveća proizvodnju struje, a nema ni tehničkih mogućnosti za povećanje uvoza struje, koji je dostigao maksimum. Zbog toga su od juče počela hitna isključenja industrijskih potrošača, a od ovih ograničenja će biti izuzeta kompanije i objekti koje obezbeđuju vitalne funkcije u zemlji.

(I. Mitkovski)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hitne mere zbog struje, cela nedelja neradna? | Telegraf - Najnovije vesti

    10. februar 2012 | 18:30

    [...] Luka Bojović i Vlada Budala!JetsetKarleuša kupila ćerkama tašnice Luja Vitona od 300 evra!SrbijaRestrikcije za sedam dana ako se ne smanji potrošnja!BeogradNA LICU MESTA: Telegraf sa Gorskom službom skidao ledenice ...SrbijaRekord: U valjevskoj [...]

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA