EPIDEMIJA NASILJA: Sve veći broj prijava za napade na stara lica

Kragujevački Centar za socijalni rad prošle godine dobio je 77 odsto više prijava za nasilje nad starima nego u godini pre

  • 0

Kragujevački Centar za socijalni rad prošle godine dobio je 77 odsto više prijava za nasilje nad starima nego u godini pre! Snežana Stevanović, sociolog, kaže da je tokom 2012. godine u Službi za zaštitu odraslih i starih bilo 96 prijava, dok je u 2011. godini bilo 54.

- Imali smo prošle godine 18 neodložnih intervencija kada su u pitanju stari. To su slučajevi gde su urgoženi život i zdravlje. Njih petoro smo urgentno, za 24 sata od prijave, izmestili u zdravstvene ustanove ili u neki dom. Većina od 96 prijavljenih slučajeva tiču se zanemarivanja starih koji su prepušteni sami sebi iako su bolesni i nemoćni. Njima nije oduzeta radna sposobnost, imaju rodbinu, penzije, ali niko neće da brine o njima. Ovakve slučajeve prijavljuju komšije, policija, lekari, ali i sami stari ljudi. Naslednici starih ne samo da roditelje zanemaruju, već ih i fizički zlostavljaju, pa im se često određuje i zabrana prilaska. Tako stari u potomcima ne da nemaju pomoć, već imaju mučitelja - kaže sociolog.

Porast nasilja nad starima ne vidi se samo po povećanju broja prijava građana, već i po povećanom broju zahteva suda i tužilaštva.

Sociolog objašnjava da Centar za socijalni rad na zahtev suda daje mišljenje o tome koja bi mera bila najprimerenija prema nasilniku u konkretnim slučajevima, da li je to zabrana približavanja, iseljenje iz stana.

- Tokom 2012. godine bilo je 17 ovakvih zahteva - kaže Snežana Stevanović - Za samo tri meseca ove godine iz suda je stiglo 14 zahteva da Centar

preporuči mere prema nasilnicima, a to je skoro kao za čitavu 2012. godinu! Ako se ovaj trend nastavi, imaćemo bar tri puta više nalaza i kazni, odnosno nasilnika.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA