Tadić: Volim kad Srbija predsedava OEBS-om, volim kad Đoković osvoji titulu

Predsednik Srbije nastavio obilazak područja najviše pogođenih snežnim padavinama i niskim temperaturama

  • 0

Predsednik Srbije Boris Tadić završio je večeras u Priboju trodnevnu posetu opštinama koje su najteže pogođene snežnim nevremenom i niskim temperaturama, uz ocenu da se Srbija sa vanrednom situacijom nosi bolje od mnogih drugih država.

- Moramo razumeti da se radi o vanrednoj situaciji. Nosimo se s tim bolje nego mnoge druge zemlje, što govori da smo podigli sposobnosti naše države da organizovano reaguje u vanrednim situacijama - rekao je Tadić novinarima u opštini Nova Varoš, gde se sastao sa predsednikom te opštine i razgovarao sa građanima.

Predsedenik Tadić je rekao da je svaka opština u Srbiji dobila mazut, naftu, lož ulje, finansijsku i tehnicku pomoć, ali da je dodatna pomoć potrebna opštinama Nova Varoš i Prijepolje, jer su one medu najpogođenijima.

Predsednik Srbije razgovarao je s predstavnicima Štaba za vanredne situacije opština Nova Varoš i Prijepolje, nakon čega je obišao radnike i mehanizaciju angažovanu na čišćenju snega.

Predsednik Srbije osvrnuo se i na uspehe Srbije na svim poljima poslednjih dana.

Volim kada Đoković osvoji titulu, kada neki naš ministar dobije značajnu funkciju u evropskim institucijama, pa tako volim i kada Srbiju izaberu da predsedava OEBS-om. To govori da Srbija nije zemlja bez potencijala - rekao je Tadić i dodao da je pre samo godinu dana takav uspeh bio nezamisliv.

Tadić je istakao da se radi o organizaciji koja ima ogroman međunarodni značaj i koja funkcioniše od Vladivostoka do Vankuvera.

- U našoj zemlji cene kada neko spolja kaže da smo dobri. Evo, sada je 56 država od Vladivostoka do Vankuvera reklo da će Srbija predsedavati tim delom sveta. Verujem da ćemo imati još uspeha - rekao je predsednik Tadić ističući da se radi o uspesima čitavog regiona.

Obilazeći Potpećko jezero i hidroelektranu Potpeć nadomak Priboja, predsednik Srbije izjavio je da nema dileme da Srbija nema dovoljno struje, ali da Vlada Srbije ovog trenutka zajedno sa predstavnicima EPS traži način da se izbegnu isključenja struje velikim potrošačima.

- Pogotovo je važno da se izbegnu isključenja struje onom delu privrede koji zahteva kontinuitet proizvodnje, kako ne bismo imali dodatne ekonomske gubitke. Svako radi svoj posao. Borimo se - rekao je predsednik Tadić prilikom obilaska Potpećkog jezera i hidroelektrane Potpeć nadomak Priboja.

Tadić je ponovio apel svima da štede električnu energiju, istakavši da nema dileme da Srbija nema dovoljno struje, a da je dodatan problem što je nema ni u mnogim zemljama u okruženju.

Prema njegovim rečima, Srbija danas trpi zbog toga što ranijih godina nisu pravljeni novi energetski sistemi.

- Vidim da stoje kritike što nismo napravili nove energetske sisteme. Da biste napravili energetski sistem potrebno je između pet i deset godina i mi danas trpimo što oni nisu na vreme pravljeni - rekao je Tadić.

On je naveo da se krenulo sa remontima i investicijama u energetiku, ali da je pre pet godina trebalo da budu započeti mnogi projekti.

U osvrtu na njegovu trodnevnu posetu mestima teško pogođenim nevremenom i niskim temperaturama, Tadić je naveo da zajedno sa načenikom generalštaba Vojske Srbije Ljubišom Dikovićem ide od opštine do opštine tražeći resenja za hitne potrebe ljudi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA