SRAMOTA: Zakon dozvoljava devojčicama od 15 godina da ugrađuju silikone

Zakon o pravima pacijenata naći će se sledeće nedelje pred poslanicima, a ukoliko bude bio usvojen, tinejdžeri će ubuduće sami moći da odlučuju o nekoj hirurškoj intervenciji

  • 11

Narodni poslanici će sledeće nedelje raspravljati o Zakonu o pravima pacijenata, a ukoliko on bude bio usvojen, tinejdžeri od 15 godina moći će sami da odlučuju o tome hoće li uraditi neku hiruršku intervenciju.

To u praksi znači da će dete moći bez znanja roditelja operacijom da promeni svoj izgled - da operiše uši ili nos, ugradi silikone u grudi ili "napumpa" usta. Takođe, mlade devojke od 15 godina moći će bez znanja roditelja da prekinu neželjenu trudnoću.

Iako se javnost uzbunila zbog ovakve odredbe, iz Ministarstva zdravlja kažu da je povodom Nacrta ovog zakona bila organizovana javna rasprava, kao i da je bilo moguće ostaviti primedbu na Nacrt zakona na sajtu Ministarstva, a da će se sada o ovom zakonu izjašnjavati poslanici.

- Nacrt zakona bio je dostupan i na sajtu Ministarstva zdravlja, na koji je bilo moguće dostaviti primedbe i sugestije, od kojih su neke usvojene. Vlada Srbije je 28. 3. 2013. usvojila Predlog zakona o zaštiti prava pacijenata. I taj Predlog zakona je dostupan na sajtu Ministarstva zdravlja. Predlog zakona o zaštiti prava pacijenata nalazi se u skupštinskoj proceduri i o njemu će se izjašnjavati poslanici. Po usvajanju Zakona o zaštiti prava pacijenata, Ministarstvo zdravlja biće dostupno za svaku vrstu tumačenja - rečeno je iz Ministarstva zdravlja.

I dok poslanike tek čeka rasprava o ovom zakonu, psiholozi imaju vrlo jasan stav - usvajanje ove odredbe nikako ne bi bilo dobro, pogotovo ukoliko se uzme u obzir činjenica da u današnje vreme deca sve sporije odrastaju.

- Sve je više i više dokaza da danas deca sporije odrastaju. I zato su, prema mom mišljenju, ove inicijative nerazumne. Smatram da je zdravlje veoma važno i ako su oni i spremni da odlučuju u toj sferi, hajde onda da i granicu punoletstva spustimo na 15 - smatra psihoterapeut Zoran Milivojević.

Sličan stav ima i psiholog Aleksandra Janković, koja objašnjava da granica za punoletstvo nije slučajno stavljena na 18 godina i da mladi tek u to doba stiču određenu zrelost da sami donose takve odluke.

- Nisam sigurna da je to pametno. Ta neka zrelost se upravo i poklapa sa godinama punoletstva. Druga stvar, tu treba biti svestan i zakonskih posledica. Šta ako posle operacije treba neko sudski da se goni? Kako će to ići? - ukazala je Jankovićeva.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    19. april 2013 | 23:47

    Potpuno je nebitno da li je zakon bio na sajtu i da li je za njega moglo da se glasa ili ne.Bitno je da zakon u kome se daje mogućnost da maloletnica abortira ili ugradi silikone bez znanja i saglasnosti roditelja,može da predloži samo KOMPLETAN IDIOT.Nadam se da su isti u manjini u parlamentu!Još jedan od razloga zašto ova zemlja treba da se STIDI - što je sebi dozvolila da ima ovakve predlagače zakona.BRUKA!

  • Lud Zbujen

    19. april 2013 | 23:11

    Debilizam najbolje da vec u vrticu montiraju silikone treba uvesti punoletatvo 21 godina

  • djole

    19. april 2013 | 23:21

    Pa poslanici pazite šta radite, narod vaz je postavio tu gde ste...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA