DEŽER U ZABELI: EU pomaže projekat obuke zatvorenika (FOTO)

Ministar pravde Nikola Selaković i šef delegacije EU u Srbiji obišli su požarevački zatvor povodom projekta obuke zatvorenika za stručno osposobljavanje. Do sada 145 osuđenika završilo obuku i steklo sertifikat

  • 0

Država je dužna da kazni svakoga ko izvrši krivično delo, ali ima i obavezu da osuđenicima nakon odslužene kazne omogući povratak u društvo, poručio je danas ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

- Država treba da im omogući da se osposobe i ponovo uključe u normalne životne tokove kako po izlasku iz zatvora ne bi činili nova krivična dela - kazao je Selaković nakon obilaska požarevačkog zatvora, povodom projekta obuke zatvorenika za stručno osposobljavanje.

Država svoju silu, kako je rekao, u ovom slučaju koristi na specifičan način, pružajući zatvorenicima priliku da se obuče za potrebna zanimanja i lakše zaposle kada se nađu na slobodi.

On je ukazao da projekat obuke zatvorenika u zatvorima u Nišu, Sremskoj Mitrovici i Požarevcu finansira Evropska unija sa više od dva miliona evra.

Evropska unija je tim sredstvima omogućila nabavku kompletne obuke za pet zanimanja, za koja, prema rečima ministra, postoji potreba na tržištu rada, a to su zavarivanje, štampanje sito-štampom, izrada nameštaja, pekarstvo i povrtlarstvo.

- Prema podacima koje smo dobili već ima onih koji su prošli obuku i po izlasku iz zatvora se zaposlili. Nadam se da će odavde izlaziti uzorni građani, koji će, pošto su naučili svoju lekciju, doprinositi svojim sredinama svojim radom - rekao je Selaković.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer ocenio je da je jedno izdržavati kaznu zatvora, a drugo dostojanstveno je služiti.

Prema rečima Dežera, uloga projekta obuke zatvorenika koji finansira EU je njihova resocijalizacija sa ciljem da se vrate u društvo i da se ne vraćaju kriminalu nakon izlaska iz zatvora.

Ističući važnost resocijalizacije osuđenika, Dežer je naglasio da se na taj način smanjuju i troškovi države, a istovremeno uspostavlja sistem stručnog obrazovanja i obuka u zatvorima koji postoji u svim zemljama EU.

Šef delegacije misije EU je naveo da je EU uložila dva miliona evra ne samo u opremu za obuku, već i u obuku nastavnog kadra koji će zatvorenicima prenositi znanje "i nadu da će postati uzorni građani".

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović rekao je da je u program obuke uloženo dosta truda i rada, a da će rezultat biti kada se oni nađu na slobodi - da dobiju zaposlenje.

- S jedne strane, država mora pravosnažnim presudama da oduzme slobodu onima koji krše zakon, a s druge strane, putem ovog programa da im omogući da se vrate na pravi put - rekao je Stevović.

Do sada je 145 osuđenika završilo obuku i steklo sertifikat, a trenutno je na osposobljavanju njih 126. Planirano je da za neko od pet deficitarnih zanimanja do septembra ove godine bude obučeno 500 osuđenih lica iz zatvora u Požarevcu, Nišu i Sremskoj Mitrovici.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA