SAD: FBI objavio dosijee Čarlija Čaplina, Džona Lenona, Merilin Monro...

Američki biro istraživao je Hendriksa, Čaplina, Lenona i mnoge druge poznate ličnosti. Razlozi za pokretanje istrage najčešće su bili političko delovanje poznatih ili korišćenje narkotika

  • 0

Američki Federalni istražni biro (FBI) objavio je dosijee koje je decenijama vodio o poznatim ličnostima, koje više nisu među živima. Neka od najznačajnijih imena o kojima postoje dosijei su Čarli Čaplin, Džon Lenon, Džimi Hendriks i Merilin Monro. Nije poznato da li se vodi istraga o nekoj živoj "zvezdi", jer Američki zakon o privatnosti ne dozvoljava da se dosijei FBI-ja o živim osobama objavljuju bez njihovog pristanka.

Za pisca Normana Majlera i Čarlija Čaplina sumnjalo se da su simpatizeri komunista, a drugi, poput Džona Lenona, bili su pod prismotrom zbog antiratnih aktivnosti.

Džon Lenon je godinama bio pod prismotrom zbog uticaja koji je imao u pokretu protiv vijetnamskog rata. Kako se ispostavilo, njegov dosije ne sadrži mnogo više od nekoliko čudnih informacija, poput opisa pokušaja jednog drugog aktiviste da nauči papagaja da psuje.

Podaci o Merilin Monro ističu da je bila povezana sa Kenedijima i jedno vreme udata za pisca Artura Milera, osumnjičenog da je simpatizer komunista.

Za Frenka Sinatru se sumnjalo da je povezan sa mafijom, a svojevremeno je njegov sin bio kidnapovan.

O Džimiju Hendriksu biro je sakupio relativno kratak dosije, od 34 stranice, nakon što je ga je policija 1969. uhapsila zbog droga.

Komičari Bad Abot i Lu Kastelo privukli su pažnju FBI-ja kada je jedan policijski doušnik dojavio da Bad Abot sakuplja pornografiju i ima kolekciju od 1.500 rolni obscenih filmova.

Pojedine ličnosti, poput Ane Nikol Smit, bile su pod prismotrom jer su bile žrtve ucene ili pretnji nasiljem.

Jedan od prvih hitova rok muzike "Louie, Louie" grupe "Kingsmen" tema je dokumenta dugačkog 119 stranica. Pesma je sastavljena da zvuči karipski i reči su izuzetno teške za razumevanje, što je tadašnjeg guvernera države Indijane i još neke osobe navelo da posumnjaju u moguće obscene poruke.

- Jednoj laboratoriji naloženo je da utvrdi da li se pesma "Louie, Louie" može smatrati obscenom, iz razloga optužbe, napisao je agent u dosijeu.

Jedan od poslednjih slavnih pokojnika čiji dosije je objavio FBI je Stiv Džobs.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA