"Alkatraz" za najmonstruoznije ubice najbolje je čuvani zatvor na Balkanu! (FOTO)

"Zabela" je zatvor koji na prvi pogled podseća na neko od sređenih banjskih odmarališta Srbije. Međutim, iza njenih zidina leže neki od najsurovijih Srba. Upoznajte neke od njih

  • 2
Kazneno-popravni zavod "Zabela" Foto: Milena Đorđević

Kazneno-popravni zavod u Požarevcu "Zabela" jeste mesto u kojem zatvorsku kaznu u Sedmom paviljonu služe najpoznatiji srpski zatvorenici, među kojima i Milorad Ulemek Legija, ali u njemu, međutim, ima zatvorenika koji se školuju i završavaju kurs za pekare, stolare i zavarivače, čime im se otvaraju mogućnosti da izađu na pravi put.

Na samom ulasku u "Zabelu" sve na prvi pogled deluje obično. Reklo bi se, zatvor kao i svaki drugi. Tu su travnjaci, cveće, stražari, velika limena kapija... Niko ne može ni da nasluti da se u samom srcu ovog zdanja nalazi čuveni srpski "Alkatraz".

Prvo na šta ćete naići jeste prvi prsten provere i skeniranje prolaskom kroz KD vrata. Svi metalni predmeti, čak i kaiš, moraju se odložiti u plastičnu posudu, a tu se isključuju i mobilni telefoni i predaju stražarima.

Nakon toga, put vodi ka glavnoj kapiji, gde se u staklenoj sobi ponovo prolazi kroz KD vrata i gde je stacioniran drugi prsten obezbeđenja. Zanimljivo je, što potvrđuje i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović, da niko nije povlašćen, pa su kroz tu proceduru morali da prođu i ministar pravde Nikola Selaković, ali i ambasador EU u Srbiji Vensan Dežer.

Kada se konačno sve provere završe i prođete kroz veliku metalnu kapiju, ulazi se i zvanično u zatvorski kompleks, koji na prvi pogled deluje kao da ste došli u neku od banja Srbije.

Kako smo se uverili na licu mesta, sve je besprekorno čisto i okrečeno. Uredno pokošeni travnjaci, podšišane žive ograde sa cvećem, fontane na svakom koraku... Da nema naoružanih stražara i zvuka "Motorole", nikada ne biste rekli da se nalazite u jednom od najčuvenijih zatvora u Srbiji.

Zanimljivo je i to što u "Zabeli" postoji uspostavljen sistem stručnog osposobljavanja osuđenika, čime im se otvaraju vrata ka boljem životu i ispravnom životnom putu.

SRPSKI "ALKATRAZ" - LEGIJINA NOVA KUĆA U SAMOM SRCU "ZABELE"!

U samom srcu Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu nalazi se nadaleko čuveni srpski "Alkatraz", mesto gde svoju kaznu za ubistvo premijera Zorana Đinđića od 40 godina služe Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, kao i mnogi drugi zatvorenici, osuđeni na najveće zatvorske kazne zbog počinjenih najtežih krivičnih dela.

"Zabela" je nadaleko čuvena po Sedmom paviljonu. To je, kako smo imali prilike da se lično uverimo, najbolje obezbeđen i čuvan deo bilo koje zatvorske jedinice u Srbiji, ako ne i šire.

Opasan je sa svih strana zidom visokim i do tri metra, na čijem se vrhu nalazi bodljikava žica, a tu si i karaule, odakle zatvorenike nadgledaju naoružani stražari. Svaki korak i približavanje zidu prati istovremeno po nekoliko bezbedonosnih kamera. Takvi prizori se ne sreću ni u visokobudžetnim američkim filmovima holivudske produkcije.

Pored visokih zidina, naoružanih stražara na njima i dve zgrade, uspeli smo da primetimo i neke od osuđenika koji su nepomično stajali na prozorima držeći se za rešetke.

LJUBAVNA KUĆA - NAJOMILJENIJE MESTO ZATVORENIKA!

Najomiljeniji deo zatvorskog kompleksa u Požarevcu svim zatvorenicima sigurno je takozvana "ljubavna kuća", u kojoj osuđenici primaju svoje supruge i devojke u posetu u specijalnim sobama.

U "ljubavnoj kući" nalazi se osam specijalnih soba za posetu, a zatvorenicima i njihovim ženama na raspolaganju su tri sata, i to jednom u tri meseca. To je, kako smo nezvanično saznali, prva mera, ali sve zavisi od vladanja, pa ukoliko neki od zatvorenika bude "dobar", ima pravo i na češće privatne posete.

"Ljubavna kuća" izgrađena je specijalno za Punišu Račića, koji je 20. juna 1928. u parlamentu Kraljevine SHS pucao i ubio hrvatske poslanike Pavla Radića, Stjepana Radića i Đuru Basaričeka, a ranio Ivana Pernara i Ivana Granđu. Račić, jedan od najpovjerljivijih saradnika kralja Aleksandra i član tajne dvorske organizacije "Bela ruka", koji je obavljao tajne misije po kraljevom nalogu, bio je "zatvoren" u ovoj specijalno za njega sazidanoj kući.

Račić je osuđen na 20 godina zatvora koje je proveo u Zabeli, gde mu je po dolasku upravnik ustupio čitav prvi sprat svoje vile koja je bila izvan kruga zatvore. Nije bio ni pod kakvom stražom, a dodeljena su mu tri zatvorenika za ličnu poslugu. Naravno, imao je slobodan izlaz u svako doba dana i noći.

ZATVORENIK IZ PAVILJONA 4 ZA TELEGRAF: ZATVOR U BANJALUCI UDOBNIJI JE OD ZABELE!

Zatvor u Banjaluci udobniji je od "Zabele", tvrdi za Telegraf.rs B. M, koji se nalazi na dosluženju zatvorske kazne od 20 godina zbog krivičnog dela razbojništva sa smrtnim ishodom u Republici Srpskoj.

- Osuđen sam na 20 godina koje sam robijao u Banjaluci, a od 17. 12. 2012. sam na odsluženju u "Zabeli". Ako mi odobre zahtev za amnestiju, čemu se nadam, na slobodi sam za dva meseca - priča nam zatvorenik B. M, koji svoju zatvorsku kaznu služi u četvrtom paviljonu.

On nam je ispričao da je u zatvoru saznao da ima vanbračnu ćerku i da je s njom stupio u kontakt.

- Tek ovde sam saznao da imam vanbračnu ćerku i jedva čekam da izađem da je vidim. To definitivno nema cenu - priča nam ovaj zatvorenik.

Prema njegovim rečima, zatvor u Banjaluci je "udobniji" od Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu.

- Nikada ovd nisam imao problema ni sa zatvorenicima ni sa osobljem zatvora. Sve je u najboljem redu, ali nekako mi je zatvor u Banjaluci udobniji za život, jer je manji, svi smo se znali. Živeli smo kao jedna porodica, dok je ovde stvar drugačija - kaže nam ovaj osuđenik, koji je u "Zabeli" završio stolarski kurs, čime da se bavi nakon što izađe na slobodu.

PORODICA MI JE RADILA U "ZABELI", A JA U NJOJ SLUŽIM KAZNU!

Nenad Maksimović jedan je od najzanimljivijih stanovnika "Zabele". Za Telegraf.rs kaže da su svi iz njegove porodice radili u ovom zatvoru, a da je on tu "tradiciju nastavio".

- Bili su čuvari i policajci, a ja sam nastavio tu tradiciju, ali s druge strane. Ovde služim zatvorsku kazu i u sektoru sam proizvodnje kućnog nameštaja - kaže ovaj zatvorenik.

(Darko Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    21. april 2013 | 10:10

    Treba ih sve pustiti a u zatvor strpati 90% politicara veci su kriminalci od tih u zatvoru.

  • amer

    21. april 2013 | 20:45

    ako su banje u srbiji kao zatvor u zabeli onda sto dalje od tih banja, a zatvorski kompleks pre lici na neki kamp iz doba drugog svetskog rata, ne znaju oni sta je pravi zatvor

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA