SLOBODNJACI: 50.000 građana obavlja posao od kuće, a zarađuje šest puta više

U Srbiji oko 50.000 građana obavlja posao od kuće i zarađuje šest puta više od proseka. Frilenseri u proseku zarađuju 19,5 dolara na sat, po čemu smo peti u Evropi

  • 31

Najmanje 50.000 građana Srbije radi od kuće. Prosečna plata tih srpskih frilensera kreće se iznad 2.000 evra, odnosno oko šest puta više od prosečnog srpskog radnika, pišu "Večernje novosti".

Da je ovaj stil rada u sve većoj ekspanziji potvrđuje i Četl Olsen, potpredsednik "Ilansa", najveće svetske kompanije za zapošljavanje putem interneta, koja planira da otvori sedište i u našoj zemlji:

- Srbija ima veliki potencijal. Broj "slobodnjaka" u 2012. povećao se za oko 60 odsto u odnosu na 2011. I u pogledu zarada je Srbija među liderima. Sa prosečnom satnicom od 19,5 dolara, što je šest puta više od prosečne cene rada, zauzela je 12. mesto u svetu i peto u Evropi!

U ovoj kompaniji kažu da naši frilenseri najčešće rade za klijente iz Amerike, Australije i Velike Britanije.

- Samo prošle godine srpskim frilenserima dodeljeno je 4.789 poslova, što je 70 odsto više nego 2011. godine, a toliki je bio i porast zarada - poredi Olsen.

- Najviše su bili plaćeni programeri i IT stručnjaci (prosečno 21,7 dolara po satu), a potom grafički dizajneri sa satnicom od 20,1 dolar.

Da posla za softverske inženjere, IT stručnjake, programere, veb i grafičke dizajnere, ali i analitičare podataka, istraživače tržišta, marketing stručnjake, finansijske i pravne savetnike, pa i novinare i te kako ima, smatra i Dragan Varagić, stručnjak za poslovnu primenu interneta i potpredsednik "Internet grupe":

- Frilenseri u Srbiji su uglavnom mladi i većina njih pripada "milenijumskoj generaciji". Rođeni su posle 1980. godine, imaju završene fakultete i odlično barataju engleskim jezikom. Ipak, nema rodne ravnopravnosti jer su 90 odsto njih muškarci - potvrđuje Četl Olsen.

Postoji, međutim, i druga strana medalje.

- Njima nisu plaćeni doprinosi, nemaju zdravstveno osiguranje, a ne plaćaju ni državi porez. Uz sve to, niko ne može da ih kontroliše - kaže Boško Latković iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu da će se u izmenama Zakona o radu prvi put definisati i "rad od kuće", odnosno "rad na daljinu". Predlog je već unet i primenom novog zakona frilenseri će biti "legalizovani", ali se, doduše, ne zna kada.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • borislavnemanjic

    20. april 2013 | 07:58

    Kada sam video ovu novu clanak o ovoj novoj hajci, ovog puta na ljude koji krvavo zaradjuju sopstevim znojem i na sopstevnim sredstvima za rad, u svojoj kuci ako je uopste imaju, poslao sam opsiran komentar Novostima, Vaslejenskoj ...medjutim cenzurisan sam. Svaka cast. Ja sam taj slobdnjak ili freelancer i odmah da kazem koliko mogu da zaradim i na koji nacin. Konkurisem za neki posao na koji se javi 30-50 ljudi iz celog sveta za sume koje su ispod svakog kriterijuma za ovu vrstu posla ( 3d animacija, video produkcija, dizajn) i onda su sanse pored konkurencije od strane Indijaca , Pakistanaca... ravne 0 da vas klijent izabere jer naravno on prvo gleda vasu ponudjenu cenu za projekat, a naravno, navedeni daju minimalne cene. Vidim da se sprema neki zakon o ovoj vrsti posla kod nas, ovog puta su bitange u skupstini dosle na ideju kako da prikupe jos malo novca jer naravno moraju da idu na letovanje u Spaniju, a i vozni park je zastareo, ovoliko audija nisam video ni u jednoj zemlji sa ovolikim olosem iz vladajuce kaste u njima. Znate li koliko mesecno zaradim od ovog slobodnjackog posla? Toliko da ne mogu da stignem da platim racune za struju, vodu, tlefon...a o obnovi opreme samo mogu da sanjam. I na sve to sapu su naravno pruzili posrednici kao sto su kompanije koje "nalaze posao" i pri tom vam uzmu debeli procenat, pa zatim posrednicke kompanije preko kojih ide uplata i na kraju domace banke. Neverovatno...ovo me podseca na Kinu iz 50 tih godina kada je organizovana hajka u kojoj su ubijali vrapce. Mi smo totalno propalo drustvo, truli smo i pocepani po svm savovima...ovde su idoli postali klonovi iz politickog establismenta, narod se hrani farmom i velikim bratom kao pilici na onim farmama-fabrikama mesa. Zaista nam nema spasa od nas samih.

  • vlada

    20. april 2013 | 00:48

    Ja sam proslog meseca zaradio 2450eura i 4800 dolara ali ste non stop na racunaru i gore je nego u rudniku

  • kokoda

    20. april 2013 | 02:29

    Vecina tih zaradjenih para moze se izdvojiti na prihijatre jer deluje da je to lako zaradjen novac a uopste nije tako...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA