Dan Vojske: Na vojnoj paradi 15.000 ljudi, uz avione, helikoptere, borbena vozila... (FOTO)

Svečanosti prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i predstavnici državnog i vojnog vrha

  • 6

Centralna svečanost povodom obeležavanja 23. aprila − Dana Vojske Srbije − održava se na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu, a svečanosti prisustvuju najviši predstavnici državnog i vojnog vrha, kao i 15.000 Kruševljana.

Svečanosti prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i predstavnici državnog i vojnog vrha.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da je Vojska Srbije spremna da odgovori na bezbednosne izazove, te da je suguran oslonac stabilnosti regiona i garant bezbednosti države.

Nikolić je, na centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana Vojske Srbije u Kruševcu istakao da će neki od prioriteta države u budućnosti biti opremanje jedinica vojske novim i modernizovanim naoružanjem i opremom, posebno u Vazduhoplovstvu i Protivvazduhoplovnoj odbrani, kao i učešće u međunarodnim mirovnim operacijama.

Predsednik Nikolić je istakao da angažovanje u mirovnim operacijama ima uticaj, kako na jačanje ugleda Srbije, tako i na povećanje operativnih sposobnosti vojske.

- Sve prolazi, ljudi dolaze i odlaze, večito ostaje Srbija i njen vojnik zagledan u srpsko nebo, srpsku reku, srpsku zemlju i dečje oči čiju sreću brani do svog kraja - poručio je Nikolić.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, poručio je danas da Vojska Srbije predstavlja okosnicu sistema odbrane, gradi mir u svetu, zajedno sa partnerima, i čuva ugled i bezbednost Srbije.

- Pripadnike Vojske krase odanost državi i pozivu i slobodarski duh. Građani Srbije nam veruju, a u svetu cene našeg vojnika, podoficira i oficira - rekao je Diković.

On je istakao da "naša vojska danas gradi mir u svetu zajedno sa partnerima i čuva ugled Srbije", naglasivši da je ulaganje u vojsku istovremeno i ulaganje u budućnost Srbije i bezbednost građana.

Na svečanosti će biti prikazane operativne sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije, kao i deo naoružanja i opreme.

Diković je precizirao ranije u izjavi Tanjugu da će na centralnoj svečanosti učestvovati "više od 2.000 pripadnika VS, više od 100 borbenih i neborbenih vozila, 20 vazduhoplova i 10 oruđa".

On je pozvao sve građane Srbije da u subotu, ako mogu, dođu u Kruševac i da zajedno sa svojom Vojskom proslave ovaj veliki i značajan praznik.

Dan Vojske Srbije obeležava se 23. aprila, na dan kada je 1815. u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

Drugi srpski ustanak na određeni način predstavlja temelj za stvaranje srpske države i srpske vojske, odnosno prvo "stajaće vojske" i ustanovljavanje Garde od 76 mladića "po stasu i ugledu" iz najboljih seoskih kuća.

Kako je, po navodima hroničara, stvaranje stajaće vojske, od najpre "upisnika", a kasnije "soldata", prošlo neopaženo od turskih vlasti, Narodna skupština ozvaničila je naziv "soldati".

Uvode se prvi regruti, koji su ostali u vojsci deset godina, imajući u vidu da im rok službe nije bio određen.

Stajaća vojska živela je u kasarnama i primala platu, a bile su ustanovljene i uniforme, odnosno "mundiri".

Te prve formacije srpske regularne vojske bile su uređene po ugledu na austrijsku vojsku, što je potvrda da su se i u tom periodu koristila iskustva stranih armija.

Drugi srpski ustanak doveo je do konačnog oslobođenja i priznavanja moderne Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine, kao države sa punim ingerencijama i međunarodnopravnim subjektivitetom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    20. april 2013 | 13:39

    фуј гадови

  • Sentinel

    20. april 2013 | 12:35

    I oni im jos salutiraju a juce su prodali za stolicu tu srpsku zemlju! Gadi mi se vise vlastiti narod!

  • imortel019

    20. april 2013 | 16:30

    Kakvi ste vi balavander i sramota za ovaj narod!!!Da ste samo trunku njihovog znoja i krvi osetili na svojim rukama, ne bi pogled iznad kolena smeli dalje da dignete,kamo li reči osude da im delite.Zastava,grb,himna.....ako ko od vas što laju zna šta je značenje ove tri reči za vojnika, bio on Srbin ili Srpkinja.Ovako samo možete da glođete ovu kosku ali ne i da je polomite.Lajte dok možete psi ni jedni i kuš od Srbije.ŽIVELA Vojska Srbije!ŽIVELA SRBIJA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA