Falsifikatori najviše vole hiljadarku

Najčešće falsifikovani apoeni dinarskih novčanica su apoeni od 1.000 dinara, zatim 500 dinara i 5.000 dinara

  • 3

Od ukupno 5.985 falsifikovanih dinarskih novčanica, koje su lane otkrivene u Srbiji, čak 2.106 je u apoenima od hiljadu dinara. Prema podacima Narodne banke Srbije, u 2012. godini otkrivena je čak i jedna lažna novčanica od deset dinara.

Najčešće falsifikovani apoeni dinarskih novčanica su apoeni od 1.000 dinara, zatim 500 dinara i 5.000 dinara - rečeno je u NBS.

Iako evre volimo više od dinara, falsifikati ovih novčanica su ređi, bar u Srbiji. Ipak, među lažnim stranim novcem prednjači upravo evropska valuta.

- Najčešće falsifikovana strana valuta je evro, i to u apoenima 200, 50 i 100 evra. Takođe je čest falsifikat američkog dolara, i to apoen od 100 - navode u NBS.

U Srbiji su lane, pored lažnih evra i dolara, otkrivene i tri lažne novčanice bosanske marke u vrednosti od 50 i 100 maraka. Da nam je još mila nemačka marka, iako se više od decenije ne koristi za plaćanja među "običnim svetom", pokazuje i otkrivenih 300 nemačkih maraka u tri lažne novčanice od po 100. Na spisku je i šest lažnih novčanica "švajcarca", ali i dve britanske funte, dve novčanice falsifikovanih kanadskih dolara...

Prepoznati falsifikat, pogotovo kada je dobro urađen, prilično je teško. Zato se i dešava da ljudi kojima slučajno lažna novčanica dospe u ruke, bilo kao kursur na pijaci ili (a bilo je slučajeva) čak sa bankomata banke, ne veruju da novac "nije pravi".

Falsifikovani novac mora da se preda bilo kojoj banci ili MUP-u, jer puštanje takve novčanice u opticaj predstavlja krivično delo, koje se goni po službenoj dužnosti.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 321*

    21. april 2013 | 06:44

    Kad je to bilo ... vise nisam u tim vodama al se odlicno secam falsifikovanih crvendaca i novcanica od 500din,oduvek su te dve cifre bile najpopularnije i relativno su lako prolazile.obicno se uvaljuju zenskim osobama za kasom pored drugih novcanica tako da teze primeti da je u pitanju prevara.Fals 1000 kosta 500din a fals 500 kosta 250din kod dobavljaca,evri malo vise..Ko posumlja da mu neko nudi falsifikovan novac nek opipa novcanicu (replike uvek izgledaju kao novije novcanice i tvrdjeg su materijala) a zatim nek je podigne ka svetlosti tako da moze da vidi dal je struna istampana ili prava (na prvi pogled od oka deluje kao prava) i jednostavno videti dal se zig presijava.U slucaju da nije tako taj neko pokusava da vam "uvali" lazne pare!...Nije uopste tesko zezati se s tim jer lako prolaze ali to je sica pa ce se preci na evre i vece sume,u najgorem slucaju bivate uhapseni ili imate problem s nekom njuskom kome ste uvalili fals...neisplati se!

  • Dejan

    21. april 2013 | 02:21

    Ne nego ce da se cimaju zbog 200 djunti...

  • sashki

    21. april 2013 | 02:40

    ma jok nego ce onu od 10 dinara

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA