Bivši radnici "Zastave" osnovali mini-biro rada!

Udruženje bivših radnika "Zastave" okuplja radnike koji su posao izgubili i otišli na biro rada, uz mesečnu nadoknadu oko 20.000 dinara i obavezu da će pohađati edukacije preko Nacionalne službe za zapošljavanje

  • 0

Bivši radnici kragujevačke "Zastave automobili", koji su ostali bez posla po dolasku "Fijata", osnovali su udruženje ne bi li se tako lakše ponovo zaposlili. Među 900 članova je oko 150 visokoškolaca, od čega četiri magistra. Dok "Fijat" i njegovi komponentaši zapošljavaju radnike, bivšim "Zastavinim" metalcima obećano je da će ih "imati u vidu".

Udruženje "Bivši radnici Zastave" pojavilo se i na sajmu zapošljavanja u Kragujevcu, koji je održan u četvrtak i petak. Dok su na štandovima firme tražile radnike, udruženje je na svom štandu prikupljalo radne biografije članova i tražilo poslodavce. Za samo jedan dan, 150 članova ostavilo je radne biografije.

Dragan Adamović, jedan od desetak najaktivnijih članova udruženja koje nema predsednika, kaže da su se na Sajmu zapošljavanja pojavili sa ciljem da svima pokažu da još "nisu za bacanje".

- Mi poslodavcima nudimo 110 različitih zanimanja, iskusni smo radnici. Ličimo na mali biro rada za zapošljavanje bivših radnika "Zastave". Imamo evidenciju svih članova i njihovih zanimanja. Tu su i četiri magistra, 80 diplomiranih inženjera, 18 ekonomista, 34 mašinska inženjera, 46 radnika presera, 50 autolakirera, svi metalski zanati. Naša ideja na sajmu bila je da nas poslodavci bolje vide, da smo tu, tražimo posao, nismo još za staro gvožđe - kaže Adamović.

Udruženje bivših radnika "Zastave" okuplja radnike koji su posao izgubili i otišli na biro rada uz mesečnu nadoknadu oko 20.000 dinara i obavezu da će pohađati edukacije preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Nadoknada ističe u julu.

- Otišli smo iz fabrike nakon što nismo položili "Fijatove" testove. Mi opet pokušavamo da dobijemo šansu u "Fijatu", tražili smo da ponovo radimo testove - kaže Adamović.

Polovina članova udruženja ima između 20 i 30 godina staža. Deceniju više staža ima 244 radnika. Većina od 900 ljudi, njih 510, ima od 46 do 55 godina. Od 56. pa do penzione 65. godine ima 189 radnika i za njih poslodavci gotovo da ne pitaju.

Fabrika "Zastava automobili" najviše je radnika imala sredinom 90-ih godina prošloga veka, oko 11.000. Leta 2008. godine, uoči dolaska "Fijata", fabrika je brojala oko 4.000 radnika. Na proleće naredne godina bilo ih je 2.700. Njih 1.000 prešli su u "Fijat". Ostalih 1.600 je, uz otpremnine, otišlo na biro rada.

Oko 10.000 metalaca, koji su za 12 godina ostali bez posla samo u "Zastava automobilima", danas su taksisti, prodavci na pijacama, farbari, limari i mehaničari, ali i zidari i fizički radnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA