Kina optužuje Ameriku za kršenje ljudskih prava

Kineski Državni savet odgovorio je na optužbe protiv Pekinga, koje je Vašington izneo u godišnjem američkom izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu, uz ocenu da su SAD "zažmurile na svoje tužno stanje ljudskih prava, predstavljajući sebe kao svetskog sudiju za ljudska prava"

  • 1

Kina je optužila Vašington da krši ljudska prava putem američkih vojnih operacija u inostranstvu i da ne uspeva da zaštiti svoje građane od oružanog nasilja, javila je kineska novinska agencija Sinhua.

Kineski Državni savet odgovorio je na optužbe protiv Pekinga, koje je Vašington izneo u godišnjem američkom izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu, uz ocenu da su SAD "zažmurile na svoje tužno stanje ljudskih prava predstavljajući sebe kao svetskog sudiju za ljudska prava", prenosi AFP.

U odgovoru Peking je optužio SAD za ratove u Iraku i Avganistanu, "za izazivanje masovnih civilnih žrtava", ali i "zapanjujuće američke žrtve koje su rezultat pucnjave u bioskopu u Koloradu u julu i u osnovnoj skoli u Konektikatu u decembru prošle godine".

- Amerikanci su najteže naoružani narod na svetu po glavi stanovnika - navodi se u izveštaju Pekinga, i dodaje da SAD imaju "ozbiljne probleme sa polnom, rasnom i verskom diskriminacijom".

Vlada SAD je, u godišnjem izveštaju o ljudskim pravima u svetu u 2012. godini, izrazila zabrinutost zbog sve većeg suzbijanja građanskih sloboda širom sveta - od Rusije do Egipta i Kine.

U izveštaju o Kini navedeno je da su u toj zemlji "represije, pre svega protiv organizacija i pojedinaca koji se zalažu za ljudska prava i javne interese, rutinska pojava".

- Zabeležene su žestoke represije u oblastima slobode govora i religije i oštra ograničenja kretanja etničkih Ujgura u Ujgurskoj autonomnoj oblasti i etničkih Tibetanaca u Autonomnoj oblasti Tibet i drugim tibetanskim regionima - navedeno je u juče objavljenom izveštaju, preneo je Rojters.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA