Tomislav Merčep: Nisam kriv

Suđenje nekadašnjem zapovedniku rezervne jedinice MUP počelo je danas u Županijskom sudu u Zagrebu. Optužnica ga tereti da je 1991. godine znao da pripadnici njegove jedinice nezakonito muče i ubijaju civile, a da ništa nije uradio da to spreči

  • 0

Suđenje bivšem pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislavu Merčepu počelo je danas čitanjem optižnice u Županijom sudu u Zagrebu. Optužnica ga tereti da je od oktobra do decembra 1991. godine, kao zapovednik rezervne jedinice MUP-a, naređivao nezakonita lišavanja slobode, mučenja i ubistva civila. Merčep se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Javni tužilac mu stavlja na teret i da je znao da njegovi podređeni nezakonito hapse, pljačkaju, zlostavljaju, muče i ubijaju civile, ali da nije ništa učinio da to spreči. Pripadnici njegove jedinice su nezakonito uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, 6 je preživelo mučenja i zlostavljanja, a troje ljudi još se vodi kao nestalo.

Merčep je danas na suđenju tražio da u njegovu obranu svedoče Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak, Franjo Gregurić, Josip Perković, Žarko Domljan, Smiljan Reljić, kao i novinar Aleksandar Stanković, u čijoj je emisiji gostovao.

Suđenje će biti nastavljeno 16. marta.

(Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA