Derviši odbacio optužbe za trgovinu organima

Lutfi Derviši, optužen da je bio vođa mreže za trgovinu organima na klinici “Medikus” na Kosovu, rekao je na suđenju da nikada nije bio deo kriminalne zavere

  • 0

Lutfi Derviši, bivši šef klinike “Medikus” kod Prištine, navodno korišćene za trgovinu organima, istakao je na suđenju u petak da je “uvek radio u skladu sa zakonom”.

- Nikada nisam bio deo kriminalne grupe i nikada u svom životu nisam uzimao prljav novac - kazao je Derviši.

Derviši je jedan od sedmorice kosovskih Albanaca i dvojice stranih državljana optuženih za trgovinu ljudima, organizovani kriminal i nezakonite medicinske radnje na klinici “Medikus”.

Turskom doktoru Jusufu Sonmezu i izraelskom državljaninu Moši Harelu sudi se u odsustvu. Prema navodima optužnice, na klinici je obavljeno 30 ilegalnih operacija.

Siromašni davaoci su na Kosovo navodno dovođeni iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana pod lažnim obećanjem da će za svoje bubrege dobiti i do 15.000 evra.

Tužilac Misije vladavine prava EU na Kosovu (Euleks) Džonatan Ratel podsetio je sud da su primaoci organa plaćali više od 70.000 evra za bubrege koji su im presađivani u “Medikusu i da je Harel bio zadužen da dovodi izraelske primaoce na kliniku.

- Lutfi Derviši, Sonmez i Harel bili su vođe grupe - istakao je Ratel na prošlonedeljnom ročištu.

Derviši je, međutim, odbacio ove navode, rekavši da “nije imao saznanja o Sonmezovim i Harelovim aktivnostima”.

- Nisam imao razloga da sumnjam da se bave bilo kakvim protivzakonitim radnjama, zato što su učinci operacija koje je vršio Sonmez bili prilično uspešni - kazao je Derviši.

Klinika “Medikus” radila je bez zvanične dozvole, iako je Sonmez imao profesionalnu licencu Ministarstva zdravlja da radi na Kosovu.

Bivši sekretar u Ministarstvu zdravlja Ilir Rečaj, optužen za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanja zvaničnih dokumenata kojima se dozvoljava nezakonito presađivanje organa na klinici, prethodno se izjasnio da nije kriv.

Rečajev branilac Florin Vertopi rekao je u petak na sudu da “Ilir Rečaj nije znao da su se u ‘Medikusu’ vršila presađivanja”.

- On nije imao pristupa odboru zaduženom za izdavanje profesionalnih dozvola - kazao je Vertopi.

Klinika “Medikus” - koja je zatvorena 2008, u toku preliminarne istrage - pominje se i u izveštaju Saveta Evrope u kojem se pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) optužuju za trgovinu organima zatvorenika tokom sukoba 1999. godine.

(Telegraf.rs / Izvor: balkaninsight.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA