Sve jača borba protiv nelegalnog softvera

U izveštaju Biznis Softver Alijanse ističu da je dobro što je Vlada Srbije formirala specijalnu jedinicu obučenih inspektora koji se bave kontrolom legalnosti softvera u firmama

  • 1

Tokom prva tri meseca ove godine donete su dve pravosnažne odluke protiv pravnih lica Jovšić Printing Centar i Tehnikom Konstrakšn iz Beograda, dok se na Apelacionom sudu nalazi još slučajeva u vezi sa korišćenjem nelegalnog softvera.

Kako se navodi u saopštenju Biznis Softver Alijanse (BSA), Vlada Srbije je na taj način stavila ozbiljan akcenat na uređenje oblasti zaštite intelektualne svojine, što je od izuzetne važnosti za budućnost razvoja domaće IT industrije.

Pored oštrijih i ažurnijih pravnih postupaka, Vlada se zalaže za za uvažavanje prava intelektualne svojine i autorskih prava i u okviru javnih nabavki i svakodnevnog poslovanja privrednih subjekata.

U saopštenju se podseća da je uz podršku BSA, Vlada Srbije u okviru Poreske uprave formirala specijalnu jedinicu obučenih inspektora koji se bave kontrolom legalnosti softvera kod pravnih lica.

Ukoliko se utvrdi da pravno lice koristi nelegalan softver, Poreska uprava ima ovlašćenje da nadležnom tužilaštvu podnese prijavu za privredni prestup.

Kazne za posedovanje nelegalnog softvera kreću se od 50.000 do tri miliona dinara, a u slučaju posedovanja više od 2.000 nelicenciranih softvera čija ukupna vrednost premašuje milion dinara, postoji mogućnost podnošenja krivične prijave.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gittit

    22. april 2013 | 12:06

    Predje se na F(L)OSS software i nema nikakvih problema oko aktivacije i pitaterije. GNU GPL licenaca zakon.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA