Privredna banka ide u stečaj?

Pretpostavlja se da će scenario biti isti kao i kod "Agrobanke" i "Razvojne banke Vojvodine" - i "Privrednu" će najverovatnije preuzeti "Poštanska štedionica"

  • 0

"Privredna banka Beograd" je treća državna banka koja ne može sama da reši svoje probleme i, prema navodima beogradskih medija, odlazi u stečaj.

Naime, kako pišu "Večernje novosti", ova banka je prošle godine dokapitalizovana sa dve milijarde dinara, a prema poslednjim podacima "Narodne banke Srbije", prvih devet meseci prošle godine je završila sa 100 miliona dinara gubitka.

Pojedini stručnjaci tvrde da bi pomoću države i novog menadžmenta mogla da se spase. Odluka vlasnika, ipak je drugačija.

Pretpostavlja se da će scenario biti isti kao i kod "Agrobanke" i "Razvojne banke Vojvodine". I Privrednu će najverovatnije preuzeti "Poštanska štedionica". Međutim, prema nekim naznakama "PBB" bi mogla da uđe u "Srpsku banku", koja je prošle nedelje dobila novo rukovodstvo. Naime, novi predsednik Izvršnog odbora je Zlatan Peručić, nekadašnji direktor "Beobanke", koja je već 11 godina u stečaju.

- Podneo sam ostavku iz ličnih razloga. Ostao sam na mestu savetnika predsednika Izvršnog odbora. Banka je u dobrom stanju i ispunjava sve uslove za rad propisane zakonom - kaže sada bivši prvi čovek "Srpske banke" Ivan Maričić.

Većina domaćih banaka, osim "Komercijalne" i "Poštanske štedionice", slabo posluju, jer ne mogu da se nose sa naraslim problemima, pre svega zbog teško naplativih kredita. Neke od njih odobravale su kredite firmama bez nedovoljne garancije ili sa njom, tako da sada ne mogu da ih naplate.

PBB je nuđena na prodaju strancima, ali interesenata nema. Poslednja ponuda bila je jednom arapskom fondu, ali bez uspeha. Država više nije u mogućnosti da pokriva gubitak. Ako banka ode u stečaj, iz stečajne mase se prvo namiruju poverioci, a zatim ostali. Krediti koji su odobreni moraju da se vraćaju, a za štednju građana garant je država do 50.000 evra. Kako nije bilo problema sa štednjom poverenom "Agrobanci" i "RBV", ne treba očekivati nikakvih muka ni sa depozitom u "PBB".

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA