Zavirite u izložbu "Leonardo da Vinči - naučnik i pronalazač" (FOTO) (VIDEO)

Povodom premijere serije „Da Vinčijevi demoni“, FOX kanal u saradnji s Muzejem nauke i tehnike i TC "Delta siti" Beograđanima poklanja interesantnu izložbu posvećenu čuvenom renesansnom umetniku i pronalazaču

  • 0

Prva epizoda dugo očekivane serije „Da Vinčijevi demoni“ biće emitovana 22. aprila u 21 čas na FOX kanalu. Radi se o istorijskoj fantaziji iz produkcije čuvenog Dejvida Gojera ("Mračni vitez"), koja je nedavno imala svetsku premijeru.

FOX ovim povodom poklanja Beograđanima zanimljivu izložbu „Leonardo da Vinči - naučnik i pronalazač“. Ljubaznošću Muzeja nauke i tehnike iz Beograda, posetiocima tržnog centra "Delta siti" biće omogućeno da od 22. do 25. aprila izbliza vide pet modela napravljenih prema autentičnim Da Vinčijevim nacrtima. Među njima su rotacioni kran, štamparska presa, trocevni top, sprava za pobijanje pilona, a tu je i čuveni „propeler“ - naprava čiji je dizajn poslužio kao inspiracija za današnji helikopter!

Dok je Leonardo da Vinči kao umetnik odavno otkriven i (uprkos relativno malom broju dela) opravdano svrstan u likovne klasike, o njegovim inženjerskom stvaralaštvu se znalo uglavnom površno - čak se verovalo da je i on sam svoje inženjersko stvaralaštvo doživljavao kao nešto usputno i nedostojno pažnje. Međutim, ništa nije dalje od istine! Leonardo je bio aktivan inženjer nesvakidašnjeg talenta i širine, tako da je za života uspešno realizovao mnoge svoje zamisli, a u njegovim beleškama se može naći još bezbroj neostvarenih ideja koje su poslužile kao nadahnuće za buduće generacije.

Pored razgledanja Leonardovih naprava, posetioci će moći i da se zabave uz specijalno kreiranu optičku iluziju! Između eksponata biće postavljena podna grafika veličine 3,5 metara koja kada se gleda iz određene pozicije daje posmatraču utisak da se u podu nalazi udubljenje u kojem je prikazan mladi Da Vinči dok radi na svojoj čuvenoj skulpturi - tzv. Leonardovom konju.

(K. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA