SKANDAL: Osiguranja poskupljuju za 30 odsto!

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) ukazala je na "nezakonito postupanje pojedinih osiguravajućih društava" koja primenom takozvanog bonus-malus sistema povećavaju cenu osiguranja potrošačima čak i do 30 odsto

  • 0

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) ukazala je na "nezakonito postupanje pojedinih osiguravajućih društava" koja primenom takozvanog bonus-malus sistema povećavaju cenu osiguranja potrošačima čak i do 30 odsto.

Bonus-malus sistemom, podseća se u saopštenju NOPS-a, smatra se "utvrđivanje visine premije osiguranja od auto-odgovornosti određenog vozila primenom odgovarajućeg premijskog sistema, u zavisnosti od toga da li je osiguranik u prethodnom periodu imao prijavljenu štetu za koju je on odgovoran".

Pozivajući se na dostupne informacije, NOPS tvrdi da određene osiguravajuće kuće primenjuju taj sistem samo na osnovu činjenice da je iz osiguranikove premije naplaćena neka šteta trećem licu a da prethodno nisu utvrdile njegovu krivicu, odnosno odgovornost.

- Skandalozno ponašanje pojedinih osiguravajućih kuća dovodi do toga da se potrošačima nezakonito povećava, čak i do 30 odsto, cena osiguranja, što važi i za naredne godine - navodi se u saopštenju.

NOPS je najavilo da će se obratiti svim relevantim institucijama sa zahtevom da se utvrde i sankcionišu sve eventualne nepravilnosti u radu osiguravajućih društava koja posluju u Srbiji.

Iz NOPS-a su pozvali potrošače koji smatraju da je u njihovom slučaju primenjen bonus-malus sistem i protivzakonito utvrđena cena osiguranja, bez prethodno utvđene odgovornosti za štetni događaj, da im se jave radi zaštite prava i interesa.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA