General Perišić ne odgovara za špijunažu?

Prema nezvaničnim informacijama, postupak će biti obustavljen ili zbog zastarevanja ili zbog delova Zakona o Vojsci Srbije

  • 6

Postupak protiv generala Momčila Perišića za špijunažu u korist Sjedinjenih Američkih Država pokrenut 2002. godine najverovatnije je obustavljen, a predmet se nalazi u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Postupak je od 2005. godine bio u prekidu zbog suđenja Perišiću u Haškom tribunalu.

Kako piše dnevni list "Danas", u Prvom osnovnom sudu čekaju da stigne zvanični dopis iz Haškog tribunala o presudi Perišiću, pošto procesi pred ovim međunarodnim sudom, po Zakonu o saradnji, imaju prednost. Kada stigne taj dopis, biće zakazan nastavak glavnog pretresa.

Međutim, u Haškom tribunalu rečeno je da takav dokument neće biti poslat.

- Čim je presuda izrečena i objavljena u javnosti, smatra se da ju je Tribunal doneo i pojedinačne institucije i organizacije se ne kontaktiraju da bi se potvrdila presuda - saopštila je pres-služba Haškog suda.

Takođe, prema naknadnim tumačenjima, s obzirom da je optužnicu protiv Perišića prvo podigao vojni tužilac, te da su vojna odeljenja suda pripojena tadašnjem Okružnom sudu, postupak za špijunažu "potpada" pod Viši sud. U tom sudu su nezvanično rekli da je predmet u Višem tužilaštvu, gde pak nisu hteli ni da potvrde ni da demantuju informacije o ovom predmetu.

Međutim, prema nezvaničnim saznanjima lista "Danas", postupak će gotovo izvesno biti obustavljen, mada nije poznato sa kojim obrazloženjem. Prema jednoj verziji, to bi moglo biti zastarevanje, jer će delo biti prekvalifikovano u odavanje državne tajne, koje zastareva posle 10 godina. Prema drugoj, tumačenje će se zasnovati na delove Zakona o Vojsci RS, koji krivično gonjenje "prepušta civilnom" pravosuđu.

Perišić se povodom optužbi za špijunažu izjasnio da nije kriv.

Optužnicom su sem Perišića, 2002. bili obuhvaćeni i potpukovnik Miodrag Sekulić i pripadnik specijalne vojne jedinice Vladimir Vlajković, kojima se na teret stavljalo odavanje vojne tajne i pomoć u tom delu. Protiv njih će postupak takođe biti obustavljen.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    24. april 2013 | 12:10

    опште познато... код нас шпијуни и велеиздајници имају посебан третман

  • Bracala

    24. april 2013 | 12:03

    To samo moze u Srbiji.

  • ББД

    24. april 2013 | 13:49

    ИЗДАЈА ЗЕМЉЕ НЕ ЗАСТАРЕВА НИ ПО ЗЕМАЉСКИМ НИ ПО БОЖЈИМ ЗАКОНИМА УКОЛИКО ЗЕМАЉСКИ НИСУ ЂАВОЉИ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA