Ozloglašena klinika “Medikus” prodata!

Bivši šef klinike "Medikus" i jedan od optuženih za trgovinu organima Lutfi Derviši prodao je kliniku prošle jeseni zato što nije mogao da plaća porez i račune za struju

  • 1

Dok se suđenje za ilegalnu trgovinu organima bliži kraju, obelodanjeno je da je prodata prištinska klinika na kojoj su navodno vršene nezakonite radnje.

Lutfi Derviši, bivši šef “Medikusa” i jedan od optuženih za trgovinu organima, prodao je kliniku prošle jeseni zato što nije mogao da plaća porez i račune za struju, izjavio je njegov branilac u utorak na suđenju u Prištini.

Ovo je saopšteno pošto je tužilac Misije vladavine prava EU na Kosovu (Euleks) Džonatan Ratel naložio Euleksovim policajcima da motre na kliniku nadomak glavnog grada Kosova zbog informacija da su primećene nove aktivnosti u zgradi.

- Rečeno mi je da je natpis na klinici promenjen iz "Medikus" u "Medicinska klinika" - kazao je Ratel, i dodao da “postoji osnovana sumnja da su jedan ili dvojica nama odranije poznatih doktora boravili na klinici”.

Međutim, Dervišijev branilac Li Slatengren nazvao je ove tvrdnje “neetičkim”, objasnivši da kliniku sada “vode novi vlasnici”.

- Oni su dobili dozvolu za rad kao nova klinika i sada novi doktori vrše operacije na njoj - kazao je Slatengren.

Istražitelji su privatnu kliniku zatvorili 2008. godine, u okviru preliminarne istrage. Zgrada je zaplenjena na osnovu sudskog naloga, a Dervišiju je zabranjeno da ulazi u objekat.

Bivši šef klinike i njegov sin Arban Derviši su među sedmoricom kosovskih Albanaca i dvojicom stranih državljana optuženih za trgovinu ljudima, organizovani kriminal i nezakonite medicinske radnje na klinici “Medikus”.

Dvojici stranih državljana, turskom doktoru Jusufu Sonmezu i izraelskom državljaninu Moši Harelu, sudi se u odsustvu.

Prema navodima optužnice, na klinici je obavljeno 30 ilegalnih operacija.

Siromašni davaoci su na Kosovo navodno dovođeni iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana pod lažnim obećanjem da će za svoje bubrege dobiti i do 15.000 evra.

Euleksovo tužilaštvo je navelo da su u nekim slučajevima primaoci organa plaćali više od 70.000 evra za bubrege.

Međutim, svi optuženi osim Dritona Jilte, koji je priznao krivicu po optužbi za nezakonite medicinske radnje, izjasnili su se da nisu krivi.

Odbrane Jilte i još trojice optuženih iznele su svoje završne reči u utorak.

Petrit Duši, branilac Arbana Dervišija, optuženog za trgovinu ljudima, organizovani kriminal, prevaru i falsifikovanje dokumenata, opisao je suđenje kao “sumnjivo”.

- Tužilaštvo je iznelo samo pretpostavke. Dokazima izvedenim u ovom slučaju ne mogu se potkrepiti navodi da je moj klijent učestvovao u radnjama za koje se tereti - kazao je Duši.

Slične tvrdnje izneli su i advokati druge dvojice optuženih, Sokola Hajdinija i Sulejmana Dulje.

- Nijedan dokaz ne ukazuje na to da je moj klijent uradio bilo šta iz optužnice podignute protiv njega - kazao je Fazli Balaj, branilac anesteziologa Hajdinija.

Hajdini je optužen za trgovinu ljudima, organizovani kriminal, nezakonito vršenje medicinskih radnji i teške telesne povrede. Dulja, jedan od njegovih pomoćnika, optužen je za nezakonite medicinske radnje i teške telesne povrede.

Duljin advokat Hilmi Zitija zatražio je od sudija da odbace prvu tačku optužnice i oslobode njegovog klijenta druge tačke.

- Za odluke u vezi sa presađivanjem organa odgovorni su hirurzi, a ne moj klijent kao anesteziolog - rekao je Zitija.

Klinika “Medikus” pominje se i u izveštaju Saveta Evrope u kojem se pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) optužuju za trgovinu organima zatvorenika tokom sukoba 1999. godine.

(Telegraf.rs / Izvor: balkaninsight.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA