NEMAČKA: Merkelova dvostruko popularnija od protivkandidata!

Nepunih pola godine pred savezne izbore, moćni demohrišćani i slabi liberali po treći put u anketama pokazuju da bi mogli nastaviti da vladaju

  • 0

Demohrišćanski blok, na čelu s kancelarom Angelom Merkel bi, kada bi u nedelju bili izbori, dobio 42 odsto glasova i zajedno sa sadašnjim koalicionim partnerima, liberalima, za koje bi glasalo pet odsto Nemaca, osvojio većinu, potrebnu za formiranje vlade, pokazala je današnja anketa Instituta za istraživanje javnog mnjenja "Forsa".

Nepunih pola godine pred savezne izbore, moćni demohrišćani i slabi liberali po treći put u anketama pokazuju da bi mogli nastaviti da vladaju, dok opoziciona Socijaldemokratska partija (SPD), čiji je kancelarski kandidat Per Štajnbrik i dalje ne može da izađe iz zone loše popularnosti.

Za SPD bi glasalo 23 odsto, procenat više nego prošle sedmice, za "zelene" 14 odsto, procenat manje, i za Levicu sedam odsto, takođe, procenat manje nego prošle sedmice, tako da bi sve te tri opozicione partije mogle da ostvare 44 odsto glasova.

Kada bi Nemci svog kancelara mogli direktno da biraju, za Merkelovu bi glasalo 57 odsto birača, a za Štajnbrika jedva 19 odsto, dok je 24 odsto odgovorilo da ne bi biralo ni jednog ni drugog kandidata. Na nemačkom političkom nebu se pojavila i nova antievro partija "Alternativa za Nemačku", za koju šef "Forse" Manfred Gilner smatra da, za sada, ne može štetiti koaliciji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA