Prošetajte turom Pabla Eskobara u Kolumbiji! (FOTO) (VIDEO)

Domišljati Medeljinci su se setili da unovče ovaj svoj najpoznatiji brend, pa su krenuli da organizuju turističke obilaske mesta koja su bila od neke važnosti za života "kralja kokaina"

  • 0

Nekadašnji najveći svetski narko-bos Pablo Emilio Eskobar Gavirija, iako je mrtav skoro 20 godina, i dalje izaziva mnogo kontroverzi u ovoj zemlji. Hiljade turista svake godine odlaze u Medeljin, grad u kome je za života ovaj čovek bio svojevrsno božanstvo, i čije je ubistvo u decembru 1993. godine izazvalo pravu pravcatu agoniju u ovom mestu.

Domišljati Medeljinci su se setili da unovče ovaj svoj najpoznatiji brend, pa su krenuli da organizuju turističke obilaske mesta koja su bila od neke važnosti za života "kralja kokaina". Tako turisti za nekoliko desetina dolara mogu da obiđu čuvenu "Hacijendu Napoli", ranč koji je predstavljao "Generalštab" organizacije "Medeljinski kartel", kuću u kojoj se krio neposredno pred svoju smrt, njegov grob i još desetak odredišta koja su obeležila njegovu karijeru.

Pomenuta hacijenda izaziva najviše interesovanja, jer je u svoje vreme važila za jednu od najluksuznijih građevina mafijaša. Eskobar je izgradio superluksuzni kompleks koji je imao aerodrom, heliodrom, zoološki vrt, luksuzne objekte, bazene i još mnogo toga, a delić bogatstva je prikazan i na nacionalnoj televiziji u Kolumbiji, kada je Eskobar Gavirija predstavljen kao borac za zaštitu prirode u ovoj zemlji.

Tu je i stadion koji je on svojevremeno otvorio u ovom gradu, stambeni kompleks koji je bio predviđen za najsiromašnije građane koji su živeli na deponiji, kao i mesta na kojima su izvršena neka od mnogobrojnih ubistva u Medeljinu.

Kada je nakon serijala ubistava i otmica, uspeo da izdejstvuje promenu Ustava Kolimbije, Vlada se obavezala da neće da ga izruči SAD. On je, zauzvrat, pristao da ode u zatvor, ali ne bilo koji. Pablo je sam sebi izgradio zatvor, "Katedralu", koji je imao ograde sa tri strana, a u sebi kockarnicu, fudbalski teren i luksuzne apartmane gde su dovođene prostitutke. Turisti, takođe, mogu da pogledaju mesto gde se nalazilo ovo zdanje, iz kog je on pobegao nakon 13 meseci.

U sklopu šetnje kroz Medeljin,  turistima se nudi i mogućnost vizite kuće na čijem je krovu ubijen jedan od najpoznatijih kriminalaca svih vremena. On se, uprkos strašnim gubicima koje je preživeo u periodu od 1989. do 1993. godine, uspešno čuvao i izmicao poterama specijalnih jedinica policije, agenata CIA, kao i rivalske organizacije kriminalaca, koja je postojala da bi njega uništila, "Los Pepes". Pablo je najzad lociran i ubijen 3. decembra 1993. godine kada je razgovarao sa svojom porodicom. Prekršio je zlatno pravilo da dugo ne priča telefonom. Razgovor je mnogo trajao, policija ga je locirala i opkolila kuću u kojoj se skrivao. Pokušao je da pobegne kroz prozor i krovove susednih kuća, ali su ga organi reda likvidirali u unakrsnoj vatri.

Na samom kraju ove rute obilazi se njegov grob, koji se nalazi na groblju Žardins Montesakro, u ovom gradu. Za razliku od turista, njegova porodica često ne posećuje ovo mesto, jer je nakon smrti pritisak za suprugu i dvoje dece bio nepodnošljiv u njihovom gradu, pa su morali da odu iz zemlje. Oni su se preselili u u Argentinu, u Buenos Ajres, gde su promenili imena kako bi mogli da žive normalnim životom.

 

Foto: Findthegrave.com

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA