BRUKA: Poslodavci duguju 60 miliona evra za doprinose!

U Poreskoj upravi navode da se ovi podaci odnose kako na poslodavce koji svojim radnicima uopšte nisu uplaćivali doprinose tako i na one koji su uplaćivali samo minimalne doprinose

  • 1

Republički budžet je u poslednjih 10 meseci oštećen za 6,4 milijarde dinara, jer poslodavci radnicima nisu uplaćivali poreze i doprinose, saznaje "Danas".

Prema podacima Poreske uprave, od 1. jula prošle godine do 22. aprila ove, otkriveno je skoro 8.000 preduzeća koja su prekršila zakon, izbegavajući uplatu punih poreza i doprinosa.

U skladu sa izmenama zakona, od jula prošle godine banke su dužne da Poreskoj upravi svakodnevno šalju izveštaje o svim uplatama koje poslodavci uplaćuju svojim radnicima, kao i o plaćenim porezima i doprinosima. Upoređivanjem ovih podataka poreznici nedvosmisleno i lako utvrđuju da li je neka firma prekršila zakon ili redovno plaća poreze i doprinose.

Od uvođenja ovog sistema do sada, Poreska uprava je izvršila 4.604 kontrole, u kojima je konstatovan manjak od tačno 6.417.791.377 dinara, odnosno blizu 60 miliona evra.

Tokom cele prošle godine ukupno je naplaćeno 448,5 milijardi dinara, odnosno oko četiri milijarde evra doprinosa, a u prva tri meseca ove godine 111,12 milijardi dinara, što je oko milijardu evra.

Posmatrano po mesecima, najviše prestupnika, njih 7.906, otkriveno je u avgustu prošle godine, a najmanje, 5.589, u januaru ove. Kako objašnjavaju u Poreskoj upravi, ovi podaci se odnose kako na poslodavce koji svojim radnicima uopšte nisu uplaćivali doprinose tako i na one koji su uplaćivali manje iznose od zakonom propisanih, to jest na one koji u najvećem broju slučajeva radnicima uplaćuju samo minimalne doprinose.

Kada se posmatraju samo oni poslodavci koji svojim zaposlenima uopšte ne uplaćuju doprinose, statistika postaje još poraznija. Do kraja septembra, dakle samo u prva dva meseca kontrole, poreznici su pronašli čak 7.348 obveznika koji radnicima daju samo neto plate, dok je u poslednjih šest meseci taj broj pao na 4.129.

Zanimljivo je to što u Poreskoj upravi nemaju podatke o tome koliko je radnika u Srbiji oštećeno time što njihovi poslodavci ne plaćaju poreze i doprinose na njihove zarade, uprkos tome što im banke dostavljaju izveštaje o svim pojedinačnim transakcijama, čijim su ukrštanjem i sabiranjem i dobijeni svi gorenavedeni podaci.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA