Stručne mature odlažu se za tri godine!

Ukidanje prijemnih ispita na fakultetima i uvođenje opšte, stručne i umetničke mature biće odloženo na tri godine, a to je obrazloženo time što još nisu doneti standardi i novi nastavni planovi i programi

  • 0

Ukidanje prijemnih ispita na fakultetima i uvođenje opšte, stručne i umetničke mature, koje je bilo predviđeno za sledeću godinu, biće odloženo na tri godine.

Prva generacija koja će umesto prijemnog imati maturu biće sadašnji sedmaci, pišu "Novosti". Odlaganje mature predviđeno je i Nacrtom zakona o osnovama sistema obrazovanja, koji bi trebalo sledećeg meseca da uđe u skupštinsku proceduru.

U staroj verziji ovog zakona predviđeno je da do kraja sledeće školske godine bude donet program opšte, stručne i umetničke mature.

- Smatram da je odlaganje mature dobro, jer u ceo posao moraju da budu uključeni i univerziteti kako bi se dobro napravio odabir budućih studenata. Ako maturski ispiti ne budu dobro osmišljeni, imaćemo situaciju da na najbolje fakultete ne idu najbolji đaci, kao i da nisu dobro ocenjene njihove sposobnosti za određene studije - objašnjava prof. dr Srđan Stanković, predsednik Saveta za visoko obrazovanje.

Odlaganje mature za četiri godine u predlozima izmena zakona obrazloženo je time što još nisu doneti standardi i novi nastavni planovi i programi. Predviđeno je da reforme počnu sledeće godine i završe se do 2017, iako je gimnazija trebalo da se modernizuje još 2011.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA