RFZO: Na listi 80 novih lekova

Prvi put na listu su stavljeni dijetetski proizvodi namenjeni enteralnoj ishrani, a lekovi koji su u 2012. bili deficitarni stavljeni su na listu neregistrovanih lekova

  • 0

Nova lista lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, dopunjena sa oko 80 medikamenata, stupiće na snagu danas.

- Pravilnik o izmenama i dopunama liste lekova, koji stupa na snagu, na listu lekova uveo je oko 80 novih medikamenata. Prvi put na listu su stavljeni dijetetski proizvodi namenjeni enteralnoj ishrani - rekla je portparolka RFZO Sanja Mirosavljević.

Značaj ovih dijetetskih proizvoda u enteralnoj ishrani je ogroman u toku lečenja, ali i poboljšanju kvaliteta života osiguranih lica koja boluju od retkih bolesti, a koja su zbog progresije same bolesti izgubila akt gutanja i kojima je enteralna ishrana neophodna.

Lekovi koji su u 2012. godini bili deficitarni, odnosno za koje nosilac dozvole za puštanje leka u promet leka u Srbiji nije uspeo da obezbedi kontiunitet u snabdevanju tržišta, stavljeni su na Listu D (listu neregistrovanih lekova), a to su "furosemid" tablete, "aminofilin retard" tablete i "acenokumarol".

Iz RFZO poručuju da je od posebnog značaja stavljanje na listu B leka "verapamil" injekcije, koje su se do sada nalazile na listi D i uvozile kao neregistrovan lek.

Lekovi skinuti sa liste lekova, jer im je istekla dozvola za stavljanje leka u promet a koju nosilac dozvole nije obnovio su: "nistatin" prašak za oralnu suspenziju, "nistatin" mast, "bromokriptin" tablete od 10 mg za Parkinsonovu bolest, dok su od 2,5 mg ostale na listi, "videx" kapsula iz grupe antibiotika, "gabaneural" za neurološka oboljenja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA