Čečeni napravili bombe po receptu Hrvatice?!

Irena Horak, udovica Anvara Al Avlakija, "Bin Ladena interneta", finansira i uređuje časopis "Inspire", koji teroristima služi kao vodič i uputstvo za terorizam. Irena uzela prezime Amina

  • 4

Preživeli bostonski bombaš Džohar Carnajev navodno je priznao da su on i brat naučili kako od ekspres lonca da naprave bombu pomoću Al Kaidinog onlajn časopisa "Inspire", u kome navodno piše i Bjelovarčanka Irena Horak, udovica Anvara Al Avlakija, čoveka poznatog kao “Bin Laden interneta”, piše "Jutarnji list".

Časopis "Inspire" možda je i najmoćnija zaostavština Osame bin Ladena. Na engleskom jeziku ga izdaje Al Kaida na Arapskom poluostrvu, a njen lider Al Avlaki ga je i uređivao do 2011, kada je ubijen u američkom napadu bespilotnom letelicom.

Irena Horak, koja je u međuvremenu preuzela ime Amina, nakon toga je pomagala i uređivala taj časopis, pisali su američki mediji.

PODSTICANJE NA DŽIHAD

Cilj časopisa je podsticanje na džihad mladih muslimana iz SAD, Britanije, Australije i Kanade, pa članci nose naslove kao što su “Kako izraditi bombu u maminoj kuhinji” ili “Imate pravo na slobodu da zapalite vatrenu bombu”.

MI6 se čak pohvalio kako je uspešno sabotirao lansiranje broja s receptima za bombe, koje je zamenio receptom za šarene kolačiće iz američkog TV šoua Elen Dedženeris.

PLANIRANJE NAPADA

Kako piše londonski "Tajms", istrage u Britaniji redovno kopije tog časopisa pronalaze na računarima osumnjičenih za terorizam: imala su ga četvorica muslimana s britanskim državljanstvom uhapšena u Kardifu i Stoku zbog planova da raznesu londonsku berzu, pripadnici birmingenske ćelije koja je planirala smrtonosne napade širom Britanije, kao i četvorka koja je pre nedelju dana osuđena za planiranje napada eksplozivnim “automobilom-igračkom” na vojnu bazu u Lutonu.

Američki službenici tvrde da je i poginuli bostonski bombaš, 26-godišnji Tamerlan Carnajev, redovno čitao "Inspire", u kome su mogla da se nađu i uputstva za sastavljanje bombe pomoću baruta iz vatrometa. Američki lanac "Phantom Fireworks" potvrdio je u međuvremenu da je Tamerlan u februaru kod njih kupio dve velike pirotehničke naprave za 199,99 dolara.

Već na sam dan napada na bostonski maraton, u kome su poginule tri, a ranjeno je više od 180 osoba, istražitelji su upozorili da su dve bombe bile punjene barutom, koji se lako mogao nabaviti i u "hobi" odeljenjima većih supermarketa.

Mlađi bombaš, 19-godišnji Džohar, istražiteljima je navodno rekao da su mu glavni motiv za napade bili američki ratovi u Iraku i Avganistanu, teme kojima se "Inspire" takođe redovno bavi.

Ipak, neki obaveštajni stručnjaci veruju da nipošto nije dovoljno čitati "Inspire" da bi se neko dovoljno radikalizovao da krene u terorističku akciju.

Po nekim teorijama, važniju ulogu u tome mogu da imaju govori radikalih propovednika na internetu, na primer samog Al Avlakija.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Анастасије Вукобрадовић Долц

    25. april 2013 | 15:26

    Амери направили талибане за борбу против Руса. Амери направили чечене за борну против Руса. Амери направили труле рвате усташе за борбу против Срба. Да не идемо даље. Амерички производи боре се против Америке. Ко кога и због ради чега.

  • pera kojot

    25. april 2013 | 12:53

    Boli mene briga sto Islamisti napadaju SAD. Mada imaju dosta razloga.

  • Iks

    25. april 2013 | 12:36

    I sta ste odlucili na kraju, jesu li Ceceni ili nisu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA