DUŠAN GERZIĆ - GERA: Promocija knjige i izložba (FOTO)

Promocija monografije “Gerin skicen-blok”, uz izložbu ranih radova legendarnog beogradskog umetnika Dušana Gerzića Gere, biće održana danas od 20 časova u Novoj galeriji

  • 0

Na izložbi u Novoj galeriji biće prikazano tridesetak radova manjeg formata (crteži, skice, karikature, stripovi) pre petnaest godina preminulog umetnika Dušana Gerzića Gere. Takođe, biće predstavljena i monografija “Gerin skicen-blok.

Gera je ove skice i crteže retko datirao i uglavnom im nije pridavao veliku važnost, jer su nastajali u predahu, svuda gde se kretao – kao deo situacije koja bi ga zainteresovala ili iz čiste potrebe da nešto crta – u društvu, na zabavama, u kafanama, tokom putovanja... Po svemu sudeći, najveći deo materijala nastao je između 1980. i 1990. godine, mada neki radovi mogu poticati i iz ranijeg perioda, a neki čak i s kraja devedesetih.

Izloženi radovi predstavljaju svojevrstan paralelni svet onom koji čine Gerini crteži i slike iz poslednjeg perioda njegovog života (1990–1998) – što je prikazano u monografiji “Gera – I, Myself & Others”. S obzirom na imaginaciju koja se ovde uočava, a posebno na crtačku spontanost i humor, ova izložba otkriva drugačiji, možda i ličniji umetnički pogled od onog po kome će Gera kasnije postati poznat.

Кreativni opus Dušana Gerzića Gere (1961–1998), jednog od autentičnih predstavnika beogradske urbane i umetničke scene s kraja 20. veka, kreće se u rasponu od slika, crteža i kolaža do fotografija, slikanja na telu, karikatura i stripova.  Gera je poslednjih desetak godina života uglavnom izlagao u manjim galerijama u Parizu i Njujorku, gde je neko vreme živeo, a njegov rad bio je izraz spoja njegovog burnog karaktera i delikatnosti njegove ličnosti i umetničkog postupka.

Posle Gerine smrti, radovi su mu prikazivani u mnogim beogradskim galerijama. Gerin prerani odlazak lišio nas je jednog velikog talenta, ali je u isto vreme doprineo da se stvori legenda o umetniku koji ne samo da je stvarao umetnost, nego ju je i živeo. Gerin skicen-blok dopunjava Gerin opus njegovim ranim radovima - crtežima, karikaturama i stripovima - koji se sada prvi put objavljuju.

Izložba će biti otvorena do 13. maja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA