Romulijana u Gamzigradu otvorena za praznike

Carska palata Feliks Romulijana, poznati arheološki lokalitet iz 4. veka, koji je na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine, biće otvorena za goste iz zemlje i inostranstva u vreme prvomajskih i uskršnjih praznika

  • 0

Direktor Narodnog muzeja u Zaječaru Bora Dimitrijević izjavio je da će carska palata Feliks Romulijana u Gamzigradu, poznati arheološki lokalitet iz 4. veka, koji je na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine, biti otvorena za goste iz zemlje i inostranstva u vreme prvomajskih i uskršnjih praznika.

On je podsetio da se Praznik rada na Romulijani tradicionalno obeležava i naveo da će ove godine u organizaciji Narodnog muzeja biti organizovani i manji kulturni programi.

U saradnji sa meštanima okolnih sela biće tako predstavljeni običaji u vezi sa tradicijom ovog kraja, a gosti iz celog regiona ovde se u velikom broju tradicionalno okupljaju na popularnom prvomajskom uranku.

- Prošle godine 1. maj je obeležen na sličan način, a akcenat je bio na Danima kulturne baštine, a potom i na popularnom Antika festu. Ove godine posebno ćemo obeležiti 17 vekova od donošenja Milanskog edikta - rekao je Dimitrijević, podestivši da su rimski carevi Galerije, koji je palatu podigao, i Konstantin savladari i zemljaci, pošto je jedan rođen pored Romulijane, a drugi u Nišu.

Od 2000. godine Romilijanu je, prema podacima Narodnom muzeja u Zaječaru, posetilo više od 400.000 turista. Tokom prošle godine na ovom arheološkom lokalitetu u istočnoj Srbiji boravilo je oko 3.500 gostiju iz inostranstva.

Od 2007. godine carska palata Feliks Romulijana je na UNESKO-voj listi svetske kulturne i prirodne baštine. Gamzigrad je bio rezidencija rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija (293-311), Dioklecijanovog zeta. Po majci Romuli palatu je nazvao Romulijana (Romuliana). Podni mozaici u njoj su među najboljim ostvarenjima kasnoantičkog doba u Evropi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA