Srbi puše duvan pun peska i prašine?

Rezani duvan, koji prodaju ulični trgovci, sasvim je nekontrolisan, a očekuje se da analize koje se trenutno sprovode na zaplenjenom duvanu precizno utvrde šta se sve u njemu nalazi

  • 3

U rezanom duvanu, koji se na ulicama grada ilegalno prodaje, navodno, mogu da se nađu pesak i prašina, ali i fekalije i izmet.

Naime, kako piše dnevni list "Kurir", ovaj duvan je potpuno nekontrolisan, a očekuje se da analize koje se trenutno sprovode na zaplenjenom duvanu precizno utvrde šta se sve u njemu nalazi. Spretni trgovci ne vode računa o higijenskim uslovima za pripremu ovog duvana, čija prodaja doživljava ekspanziju.

Predsednik Grupacije proizvođača i prerađivača duvana u Privrednoj komori Srbije Đorđo Radojičić kaže da je bolji onaj duvan koji se kontroliše i termički obradi, što nije slučaj s robom na sivom tržištu.

- Takav duvan može da sadrži razne nečistoće, prašinu, pesak, jer nije prošao kontrolisanu obradu kroz fabriku. Pogon za obradu ispunjava određene standarde, higijenske i druge uslove, a svega toga nema kod ilegalnih trgovaca. Takođe, oni prodaju duvan od samo jedne vrste i samo od srednjih ili gornjih listova, dok fabrike mešaju različite vrste duvana kada prave cigarete - objašnjava Radojičić.

On navodi da će zbog ilegalne prodaje duvana država ostati bez oko deset milijardi jer se ne plaćaju porezi i akcize, a štetu će pretrpeti svi u lancu, od proizvodnje do maloprodaje. Razlog je, smatra Radojičić, to što država ne daje premije proizvođačima kao što rade drugi. Mogla je, dodaje on, da uloži jedan dinar, a sada je izgubila deset.

U "Džepen tobako internešenelu" (JTI) procenjuju da je obim legalnog tržišta cigareta smanjen 14 odsto zbog ilegalne trgovine.

- Postoji opasnost da nelegalna prodaja rezanog duvana do kraja godine napravi gubitak od 12 milijardi dinara u budžetu po osnovu izgubljenih akciza i PDV na cigarete - tvrdi Kris Vuds, direktor JTI za zapadni Balkan.

Inače, mnoge duvanske kompanije pozdravile su odluku Poreske uprave da pooštri kontrolu svih lokacija na kojima se nezakonito prodaje rezani duvan.

Sektor poreske policije u koordinaciji s komunalnom policijom i tržišnom inspekcijom od 9. aprila kontroliše sve lokacije na kojima se nelegalno trguje rezanim duvanom. Poreznici su pojačali kontrole, u kojima oduzimaju duvan i podnose prekršajne i krivične prijave. Kazne su do 150.000 dinara.

(Telegraf.rs / Izvor: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dakison

    25. april 2013 | 14:48

    Kakva prljava igra i kampanja industrije cigareta!!! Opala im je prodaja i velike pare gube i uvode se svakodnevne kontrole na pijacama a sad i ove lazi! A od cigareta iz prodavnica ce vam biti lepse i bolje! Ne pusim ali voleo bih da svi predju na ulicni duvan samo da ove korporacije i industrije koje daju silno mito da bi prosli kontrole i da bi mogli da prodaju!! Bestidnici!

  • Rudar

    25. april 2013 | 14:25

    Kakve sve gadosti nece smisliti ova drzava ne bi li budzet napunila?

  • BSBS

    25. april 2013 | 14:57

    Smanjite cene SVIH cigareta za 25,30din pa da vidite kako ce ljudi opet da kupuju!A ne u poslednje 2,3godine sve cigare skuplje za 50,60din/

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA