HRVATSKA POLITIČARKA: Neću Srbina za zeta!

- Ja ne želim da se moje dete uda ni za Srbina, ni Mađara, ni Italijana, ni Nemca. Volela bih da moje dete i unučad govore hrvatskim jezikom - kaže šefica HSP Ruža Tomašić

  • 14

Šefica Hrvatske stranke prava (HSP) dr Ante Starčević i poslanica u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić, koja je nedavno na sebe skrenula pažnju javnosti nacionalističkim izjavama protiv Srba i srpstva, ponovila se izjavom da ne želi da se njeno dete uda ni za Srbina ni za bilo kog drugog stranca.

- Svako ima pravo da bira. Ne vidim tu govor mržnje - rekla je Tomašić, odgovarajući predsedniku SNV-a i poslaniku SDS S-a u Hrvatskom saboru Miloradu Pupovcu. On je rekao da je za njega šokantan podatak da samo sedam odsto mladih Hrvata za partnera želi stranca, a samo 15 odsto njih strance želi za suseda.

Pupovac je iznenađenje izneo na jučerašnjoj zajedničkoj sednici saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Odbora za medije na kojoj je glavna tema bila sloboda govora i nacionalna ravnopravnost u medijima.

Prema najnovijim istraživanja Instituta za društvena istraživanja Fridrih Ebart, koje je u Hrvatskoj sprovedeno na 1.500 ispitanika starosti između 14 i 27 godina, pokazalo se da samo sedam odsto mladih Hrvata želi Srbe za bračne partnere, dok je 1999. godine taj procenat iznosio gotovo dva puta više - 13 odsto.

Prema tim podacima, naime, protok vremena nije ništa promenio u Hrvatskoj u gledanju mladih na Srbe, pa bi tako sada tek 15 odsto mladih Hrvata pristalo da im Srbin bude komšija, dok je 1999. godine to bilo prihvatljivo za 22 odsto mladih Hrvata.

- Sada im smetamo, idemo im onda smetati do kraja. U čemu je problem ako je sedam odsto mladih reklo da se ne želi udati za Srbina? Ja ne želim da se moje dete uda ni za Srbina, ni Mađara, ni Italijana, ni Nemca. Volela bih da moje dete i unučad govore hrvatskim jezikom. Da pitate druge nacije, većina bi rekla da žele da im deca govore hrvatskim, srpskim, makedonskim ili talijanskim. Ne vidim tu govora mržnje. Svako ima pravo što se toga tiče - izjavila je Tomašić.

Tematsku sednicu dva skupštinska odbora inicirao je Pupovac sa osnovnom zamerkom da se govor mržnje u hrvatskim medijima osuđuje samo u pojedinim situacijama.

- Umesto da se HRT ogradi od povika "Ubij Srbina" koji se čuju prilikom prenosa utakmica, nema ni ograđivanja niti prekida prenosa. Ako javni mediji bivaju otvoreni za netoleranciju i govor mržnje, mi smo dužni stati u zaštitu Ustava - poručio je Pupovac, a preneo zagrebački portal "24sata".

Za povike na utakmicama, o kojima je govorio Pupovac, Tomašić je priznala da je toga bilo, ali da oni, kako je rekla, nisu dugo trajali.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lud Zbujen

    25. april 2013 | 14:51

    Nek posalje ceru u velikog brata nista joj nece biti he he

  • Mileta

    25. april 2013 | 14:54

    Ti onda neznas staje musko I nemoj deci da unistis zivot.

  • nezadovoljština

    25. april 2013 | 14:46

    Gospođo Tomašić, kad krenete na more evo jednog saveta: Ne kitu u usta!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA