Srbi ne mare za štednju struje - preti kolaps sistema!

Više od 70 odsto struje troše građani. Uvoz struje ugovoren je samo do ponedeljka, a nove količine je teško naći, kažu u EPS-u, i pozivaju na još veću štednju

  • 0

Uprkos pozivima na štednju struje, građani Srbije ne mare za gašenje sijalica koje im ne trebaju, pa je elektroenergetski sistem i dalje na ivici kolapsa!

Pravi ispit nas tek očekuje od ponedeljka, kada prestaje uvoz struje iz Bugarske.

Prema rečima generalnog direktora EPS-a Dragomira Markovića, u toku jučerašnjeg dana ušteđeno je dva do tri odsto, što je nedovoljno, a neophodno je uštedeti barem još pet odsto kako bi i narednih ledenih dana energetski sistem bio stabilan.

- Isključili smo manji deo industrijskih potrošača, ali je potrebno da i građani daju svoj doprinos kako bi se došlo do željenih 13 miliona kilovat sati uštedeU ovim uslovima više od 70 odsto struje troše građani. Uvoz struje ugovoren je samo do ponedeljka. Nove količine je teško naći, jer je zbog hladnoće u celoj Evropi struja deficitarna roba. Zemlje regiona zatvaraju granice svojih prenosnih sistema zbog domaćih potreba - kaže Marković.

Pojedine elektrodistribucije već se pripremaju za planske redukcije po grupama. PR Elektrodistribucije Beograd Sandra Alagić kaže da, za sada, u EDB-u nisu pravljeni takvi spiskovi.

- U ponedeljak ćemo znati da li je isključivanje struje firmama donelo rezultate. Ako građani ne budu štedeli, bićemo primorani da isključujemo struju i domaćinstvima - rekla je ona.

( Telegraf.rs/agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA