Krompir u Srbiji skuplji od banana!

 
  • 4

U našoj zemlji, koja je poznata po proizvodnji krompira, a značajne količine i izvozi, cena lanjskog krompira se izjednačila sa južnim voćem. Kilogram staje kao i banane u nekim trgovinama

Kilogram starog krompira dostigao je 90 dinara, a mladi krompir košta od 120 do 170 dinara. Na nekim tržnicama u centru prestonice cena mladog krompira dolazi i do 250 dinara!

Visoke cene nisu neuobičajene za prve zelene plodove, ali ne dešava se često da prošlogodišnjom rodu na proleće značajno poraste cena, pišu "Novosti".

U Srbiji, koja je poznata po proizvodnji krompira, a značajne količine i izvozi, cena lanjskog krompira izjednačila se sa južnim voćem. Kilogram staje kao i banane u nekim trgovinama. Istovremeno, mladi krompir na pijacama širom Srbije ove nedelje može da se kupi za od 120 do 170 dinara, a na nekim tržnicama u centru prestonice dostiže i cenu do 250 dinara.

Mladi krompir na naše pijace najvećim delom stiže iz uvoza, a cena je "jaka", jer je opterećen carinom, transportom i drugim dažbinama. To isto važi i za paradajz, papriku, tikvice, krastavac... Trenutno je u ponudi beli krompir, i on dolazi u prodaju uglavnom iz uvoza iz Makedonije, Turske, a delom i iz Egipta. Nedavno je uvezen jedan manji kontingent belog krompira iz doline Nila, i to po ceni do 120 do 150 dinara. Trgovci kažu da nije baš dobro "išao". U prodaji je i crveni mladi krompir, i on je mahom domaćeg porekla, a stiže na tezge iz okoline Šapca, Opova, Čačka. Za desetak dana, očekuje se, kako kažu na pijaci Zeleni venac, izvestan pad cena povrća i voća na tezgama, kada pristigne zeleniš iz domaćih povrtnjaka.

- Poskupljenje krompira je posledica poremećenog odnosa ponude i potražnje. Poljoprivrednici svake godine smanjuju proizvodnju, zbog niske cene, tako da je sada tražnja veća od ponude. Više je problema, počev od zaraženog semenskog krompira, što je uslovilo i propadanje značajnog dela roda - objašnjava Drago Cvijanović, direktor Instituta za ekonomiku poljorivrede.

Iako je ponuda dobra, cene su i dalje paprene za ovo doba godine. Tako za kilogram mladog kupusa valja platiti od 30 do čak 60 dinara, cena krastavaca ide do 180, koliko najčešće koštaju i tikvice. Crni luk "drži" cenu od 60 do 80, isto kao i šargarepa, paparike koštaju do 400, a ovogodišnji kelj čak i 250 dinara.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko Iz Mase

    26. april 2013 | 10:17

    E pa gospodo draga, ko vas j.be !!! Svi trcite u gradove, za 10 godina necete imati sta da jedete i molicete za parce zemlje na kojoj mozete da zasadite nesto !!!!

  • johanbg

    26. april 2013 | 02:16

    A kupus je 120.din.K'o da leci od raka.

  • стрептомицин

    26. april 2013 | 08:49

    Уништити пољопривреду, створити потпуну зависност земље од увоза, на коме лопови блиски лоповима на власти дебело зарађују. А српски сељак који може све да произведе и јефтиније и много квалитетније се плански онемогућава. Систематско и планско уништавање Србије...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA