Odlažu operacije u Kliničkom centru zbog nedostatka materijala!

Situacija je alarmantna, jer mnogi hirurzi nemaju osnovne uslove za rad. Ovaj materijal se dosta koristi u vaskularnoj hirurgiji, kod operacija jetre i ORL zahvata

  • 3

Nedostatak materijala za zaustavljanje krvarenja tokom operacije pojedine lekare na neurohirurgiji u Kliničkom centru Srbije naterao je je da odlože intervencije. Njihove kolege na maksiofacijalnoj i ORL hirurgiji takođe prete odlaganjem operacija. Zbog velikog rizika rade se samo operacije za koje se proceni da ne izazivaju velika krvarenja.

Situacija je alarmantna, jer mnogi hirurzi nemaju osnovne uslove za rad. Ovaj materijal se dosta koristi u vaskularnoj hirurgiji, kod operacija jetre i ORL zahvata.

- Bez materijala za zaustavljanje krvarenja, operacija je rizična, jer pacijenta, kao i lekare dovodi u situaciju koja nije bezbedna - ističe jedan od hirurga u Kliničkom centru za list "Blic"

Ovaj lekar je pred samu operaciju saznao za deficit materijala i dugo je razmišljao da li uopšte da izvrši zahvat.

- Pred ulazak u salu medicinska sestra me je obavestila da nemamo materijal za krvarenja, iako je pacijent već bio pod lekovima i spreman - navodi lekar, koji kaže da je intervencija prošla kako treba, ali su naredne operacije otkazane.

Sa druge strane, direktor Kliničkog centra Miljko Ristić navodi da nestašice nema i da, ukoliko je tako, u tom su slučaju krivi šefovi koji na vreme nisu prijavili nedostatke.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tracara

    26. april 2013 | 17:10

    Ma ovo je vise sramota. Ovi u KCSu za sve imaj novce,..i za proslave, lumperajke, samo ne za lekove. A i vremena za tracarenje, spletkarenje, podapinjnje nogu, vredjanje, samo ne za narucivanje potrebnih lekova na vreme.Jade,...jel oni to tako misle doveka. Tesko, mocna braco, tesko.

  • Nemanja

    26. april 2013 | 08:58

    Ja sam lekar , anesteziolog . Odgovorno tvrdim , da se ne radi ni o kakvom " materijalu za zaustavljanje krvavljenja". Jednostavno " kolege " hirurzi zele da naplate operaciju , pravdajuci se da su imali troskove oko nabavke Surgicella , alternativnog proizvoda , koga savremena hirurgija i medicina ne priznaju. Dr Lalevic

  • vlada

    26. april 2013 | 08:55

    A i ovi u bolnici su bezobrazni. Ne pristaju da sami kupite materijal koji je potreban nego im je lakse tako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA