Amnesti internešenel: Srbija iseljavanjem Roma krši međunarodno pravo

Nevladina organizacija ističe da je apsolutno neophodno da se donese zakon kojim bi se zabranilo nasilno iseljavanje i pozvala je gradske vlasti da obustave najavljene planove za dalje iseljavanje romskih porodica iz nehigijenskih naselja

  • 22

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel" osudila je danas nedavno započeto uklanjanje romskih porodica iz neformalnih naselja u Beogradu, tvrdeći da Srbija na taj način krši međunarodno pravo.

Amnesti smatra da je uklanjanje nelegalno izgrađenih objekata na Vidikovcu, u opštini Čukarica, koje je započeto 22. aprila i nastavilo se narednog dana, izvedeno "uz potpuno zanemarivanje međunarodnih i regionalnih obaveza Srbije u pogledu ljudskih prava" i "odsustvo poštovanja za ljudska prava Roma".

Ova nevladina organizacija je istakla da je apsolutno neophodno da se donese zakon kojim bi se zabranilo nasilno iseljavanje i pozvala je gradske vlasti da obustave najavljene planove za dalje iseljavanje romskih porodica iz nehigijenskih naselja, dok se ne utvrde adekvatni planovi za njihovo raseljavanje i alternativni smeštaj.

AIi tvrdi da je zakon prekršen i zbog toga što romske porodice nisu upozorene da će biti iseljene.

Grad Beograd je u ponedeljak saopštio da je zbog velike količine otpada i opasnosti od izbijanja požara, u saradnji sa opštinom Čukarica organizovana velika akcija čišćenja deponije i uklanjanja nelegalno izgrađenih objekata kod OMV pumpe na Ibarskoj magistrali.

Nehigijensko naselje kod OMV pumpe proširilo se u proteklih šest meseci sve do same Ibarske magistrale. Zbog bezbednosti stanovnika ovog nehigijenskog naselja, ono je uklonjeno. Grad će preko nadležnih sekretarijata i nadalje pratiti socioekonomski status ovih porodica, kaže se u saopštenju.

Preseljeni su i nelegalno izgrađeni objekti u blizini Garden centra na Vidikovcu, preko puta parka Bele vode. Tu se događa veliki broj saobraćajnih nesreća kako zbog dece koja prose na ulici tako i zbog odraslih koji sakupljaju sekundarne sirovine i kreću se nebezbedno, ugrožavajući i sebe i druge učesnike u saobraćaju, saopštila je gradska uprava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • blok45

    26. april 2013 | 06:10

    Pa francuzi su iselili 2miliona roma...ej, 2 miliona

  • anti antifa

    26. april 2013 | 07:01

    A šta je sa iseljevanjem poštenih ljudi iz stanova koji ne mogu više da plaćaju rate njihovim cionističkim bankama?

  • Mihailo

    26. april 2013 | 02:34

    Zašto oni imaju veća prava u Srbiji? Zašto mogu da žive u nelegalno izgrađenim objektima i zašto bi iko morao da im najavi da će biti iseljeni iz istih i da im pronađe alternativni smeštaj?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA